Півроку роботи Ради: що зроблено та чи можна залишитися єврооптимістом?

Четвер, 23 липня 2015, 13:30 — Любов Акуленко, "Сильніші разом!"

Минуло півроку з моменту, коли активісти Інформаційної кампанії "Сильніші разом!" розробили Дорожню карту євроінтеграційних реформ. Ця карта містила необхідні для прийняття законопроекти щодо реформи безпечності харчів, в енергетичній сфері, митній справі та антимонопольному законодавстві.

 За півроку лідером з реформування став енергетичний сектор.

Прийнято два основоположні закони: "Про ринок природного газу" та "Про прозорість видобувної галузі". В антимонопольній сфері лише зареєстровано два законопроекти: перший зобов'язує Антимонопольний комітет розробити прозору методику накладання штрафів на компанії за порушення конкуренції, другий дозволяє концентрацію за спрощеною  процедурою. У сфері харчової безпеки зареєстровано законопроект "Про корми", необхідний для створення національної системи безпечності.  Та, на жаль, поки не маємо прогресу в реформуванні митної справи.

для збільшення натисніть на зображення 

На підсумковому заході "Сильніші разом!" активісти спробували відповісти на питання, чи дають ці результати привід лишатись єврооптимістом?

Запрошені високопосадовці, представники Європейського союзу, намагалися підбадьорити, вкотре наголосивши на важливості змін та визнавши, що на реформи потрібен час.

Парламентарі та урядовці запевняли, що вони вже мають розроблені проекти законів для "осінньої" сесії Верховної ради.

Так, у сфері охорони довкілля розроблено 4 законопроекти (про стратегічну екологічну оцінку і оцінку впливу на довкілля, зміни до Водного кодексу (зміна порядку управління водними ресурсами), щодо охорони озонового шару), у транспортній галузі – 2 законопроекти: зміни до законів у сфері автомобільного транспорту (щодо доступу на ринок, ліцензування, систем безпеки) та у сфері залізничного транспорту.

Антимонопольний комітет здивував: нові люди працюють навіть на випередження законотворців.

Напередодні регулятор опублікував три рішення зі свого останнього засідання, відтепер усі рішення будуть доступні онлайн. Більш того, попри те, що законопроект про штрафи ще не прийнятий, АМКУ вже розробив і оприлюднив методику накладання штрафів. Однак цей документ потребує ретельного аналізу, за яким визначимо, чи захисники конкуренції дійсно змінюють правила гри, чи тільки роблять вигляд.

Крім того, є загроза, що розроблені урядовцями законопроекти загубляться у бюрократичних нетрях.

Тому завдання і Верховної ради, і президента – не допустити цього, а стежити, щоб конвеєр євроінтеграційних законопроектів рухався у гарному темпі і до кінця року усі розроблені документи було ухвалено.

За радикальне реформування країни ми усі взялись чи не вперше у новітній історії, тому нам така активна діяльність зі зміни законодавства видається гарним знаком. Та чи позитивно оцінюють цей темп наші партнери-європейці, від яких ми чекаємо на політичну та фінансову підтримку? Вочевидь, їм би хотілось бачити результати швидше.

З одного боку, для змін потрібен час, з іншого – підготовлені законопроекти ще не є змінами, це лише слова на папері. Мартін Дей, заступник посла Великої Британії в Україні, резюмував: "Зміни відбуваються, однак їх має бути більше. Коли кількість змін досягне критичної маси, лише тоді ми зможемо їх відчути".

 

Автор: Любов Акуленко,

координатор Інформаційної кампанії "Сильніші разом!"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.