Що означає угода СОТ про безмитну торгівлю високотехнологічними товарами. Інфографіка

П'ятниця, 31 липня 2015, 17:35 — Міністерство економічного розвитку та торгівлі

Цього тижня у Женеві 54 члени Комітету СОТ з питань розширення торгівлі товарами для інформаційних технологій досягли домовленості щодо узгодження переліку з більш ніж 200 товарів, торгівля якими вже в найближчому майбутньому здійснюватиметься безмитно.

Складні перемовини тривали майже три роки.

За останні 18 років – це перша угода у царині зниження тарифів та лібералізації міжнародної торгівлі товарами.

Затверджений в Угоді про інформаційні технології СОТ (Information Technology Agreement – ITA) у грудні 1996 року з метою лібералізації торгівлі товарами для інформаційних технологій, цей список досі не переглядався та не розширювався, незважаючи на значний стрибок у розвитку ІТ-технологій та суміжних з нею сфер.

До нового переліку увійшли новітні Hi-Tech товари та технологічні компоненти, торгівля якими на сьогодні перевищує $1,3 трлн. або біля 7% світового товарообігу, зокрема: напівпровідники найновішого покоління, відеоігрові консолі, обладнання для магнітно-резонансної, ультразвукової томографії та принтерів, системи GPS, телекомунікаційні супутники, сенсорні екрани тощо.

Зараз міністерство опрацьовує узгоджений перелік товарів, щоб визначити вплив скасування ввізних мит на них, як з точки зору споживачів, так і відповідних галузей економіки країни, та прийняття Україною в подальшому зваженого рішення щодо реалізації згаданих домовленостей.

За оцінками експертів, початок реалізації з 2016 року дозволить щорічно збільшувати світовий ВВП на $190 млрд.

І передусім сприятиме зниженню цін на зазначені товари завдяки зростаючій конкуренції. Остаточне рішення має бути схвалено членами СОТ під час 10-ї Конференції міністрів (15-18 грудня 2015 року, Найробі, Кенія), а до того часу учасники ІТА мають визначитися з власними планами імплементації переліку та темпами зниження відповідних ввізних мит.

 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.