Стрес-тест гумором – перевірка влади на європейськість

Середа, 16 вересня 2015, 13:13 — Дарія Гайдай, Інститут світової політики

Політична карикатура на вулицях українських міст може стати справжнім іспитом для української влади на демократичність та відкритість.

Інститут світової політики (ІСП) переконався у цьому, звернувшись до міської влади Києва, Дніпропетровська, Одеси, Харкова і Вінниці з проханням розмістити виставку карикатур, яка до цього побувала у п’яти країнах.

Спершу трішки передісторії. Два роки тому, напередодні запланованого підписання Угоди про асоціацію з ЄС, команда ІСП об’їхала з мобільною виставкою карикатур про відмінності життя в ЄС та Україні тринадцять областей, і навіть Крим.

Виставка була частиною так званих "Вуличних євроуніверситетів", під час яких дипломати країн-членів ЄС та експерти ІСП розповідали пересічним українцям про перспективи та виклики європейської інтеграції України.

Наша мета – змусити громадян замислитися над гострими проблемами сучасного світу та української політики, зокрема.

Адже справжня європеїзація України неможлива без зміни політичної культури: звільнення від невиправданого пієтету перед владою та виховання критичного, але конструктивного ставлення до політиків.

Тоді ми старанно уникали слова "карикатура", заміняючи його у розмовах з місцевими чиновниками на нейтральне "малюнки".

Однак у ряді міст ані наші мовні хитрощі, ані підтримка з боку посольств країн-членів ЄС, ані апеляція до офіційно проголошеного курсу на євроінтеграцію не допомогли нам дістати дозвіл на встановлення виставки у центрі міста.

Найбільше проблем виникло з Києвом, Харковом і Запоріжжям.

Харків взагалі залишився поза маршрутом ІСП, оскільки у місті з найбільшою в Європі центральною площею "не змогли знайти" вільного місця для виставки. Вільних місць не було…  до кінця року.

В Запоріжжі нам настійливо "радили" не приїжджати, натякаючи на високу ймовірність провокацій, а в Києві спершу дозволили розмістити виставку на Хрещатику, а згодом вирішили її фактично сховати біля МЗС України. Але навіть у тих містах, де минулося без скандалів, процес переговорів аж ніяк не був легким.

Чи змінилося щось після Революції гідності? Чи стала місцева влада більш відкритою та привітною до громадських ініціатив?

На жаль, досвід ІСП з організації Міжнародної виставки політичної карикатури дозволяє дати лише частково ствердну відповідь на ці питання.

Коли на початку 2015 року ми разом зі словацькими колегами з Euforion запустили проект, то і не підозрювали, що він перетвориться на своєрідний стрес-тест на європейськість для українських чиновників. Цього разу ми не вдавалися до жодних мовних трюків і відкрито говорили про політичну спрямованість виставки.

І хоча на жодному з малюнків немає українських політиків, однак, як виявилося, політична сатира навіть щодо іноземних лідерів викликає не менше занепокоєння у місцевих чиновників, аніж критика українських реалій.

Харків

Як і два роки тому, ІСП не зміг отримати згоду на проведення виставки у місті, хоча відповідний запит було надіслано за місяць до запланованого відкриття. Місцеві чиновники всіляко затягували процес, і перед самим відкриттям, 22 серпня, поінформували, що вільного місця для розміщення виставки немає.

Департамент міжнародного співробітництва, який займався цим питання, позитивно поставився до нашої ініціативи, принаймні на словах.

Водночас нас одразу попередили, що встановлення виставки на Площі Свободи неможливе, тому розглядатимуться інші варіанти в центрі міста.

Нас одразу попросили надіслати копії всіх представлених на виставці карикатур.

Коли за тиждень до запланованого відкриття виставки ми так і не отримали жодної інформації щодо місця для її розміщення, то почали трохи нервувати. І ось о 17.00 (тобто в останні хвилини робочого дня) 20 серпня нам повідомили, що Департамент культури не знайшов вільного майданчика для розміщення виставки політичної карикатури.

Свою позицію чиновники аргументували тим, що у зв’язку з численними заходами до Дня міста та Дня Незалежності встановлення виставки у єдино підходящому для цього місці - парку ім. Горького – "не є можливим".

Таким чином, Департамент культури Харківської міської ради свідомо зірвав відкриття виставки, оскільки часу знайти інше місце вже не було.

У Департаменті міжнародних відносин заявили, що зможуть повернутися до розгляду нашого запиту лише 26 серпня. Мовляв, День незалежності, так й співробітник, відповідальний за це питання, у відрядженні.

Одеса

Одеса отримує від нас оцінку "задовільно".

Одесити та гості міста побачили роботи відомих карикатуристів лише завдяки особистому втручанню радника міського голови Олени Павлової, яка, незважаючи на те, що працює на громадських засадах, доклала всіх зусиль, щоб виставка таки відбулася.

Протягом кількох тижнів Департамент міжнародних зв’язків і Департамент культури перекидали один на одного вирішення нашого питання. До бюрократичної плутанини щодо того, хто за що відповідає, додалось категоричне небажання чиновників брати на себе будь-яку відповідальність за сприяння в проведенні виставки.

Переглянувши наші карикатури, співробітниця Департаменту міжнародних зв’язків заявила, що Одеса – це не Київ, і поцікавилася наявністю у нас дозволу від Міністерства закордонних справ.

Мовляв, в Одесі є консульства багатьох іноземних держав, яких може образити виставка.

Вирішити проблему з "дозволом МЗС" допомогло Представництво МЗС України в Одесі, за що особлива подяка його співробітникам. Вони виявили неабияку оперативність та з розумінням поставилися до нашого питання.

Схоже, європеїзацію одеські чиновники розуміють лише як слідування новій "генеральній лінії" центральної влади, а не зміну підходів та методів діяльності.

Київ

Столиця отримує від нас оцінку "добре". Чиновники Подільської райдержадміністрації, до яких ми звернулися з проханням розмістити виставку на Контрактовій площі, відреагували досить оперативно і не оскаржували обране нами місце. Однак кілька моментів все ж ускладнили нашу комунікацію.

По-перше, чиновники настійливо просили показати їм усі карикатури, а після ознайомлення поцікавилися, чи не плануємо ми залучити в якості партнерів МЗС України або когось із народних депутатів.

Подібна спроба легітимації виставки викликала відверте здивування, оскільки головним принципом нашої ініціативи є незалежність.

По-друге, офіційний лист із дозволом ми отримали лише за день до офіційного відкриття виставки. Хочеться думати, що причиною затримки був банальний бюрократизм органів влади, а не бажання позбутися "політично ризикованого" заходу.

Зазначимо, однак, що за кілька днів до відкриття експозиції стало відомо, що її планує відвідати президент Словаччини Андрей Кіска, який саме в ці днів мав приїхати до Києва з робочим візитом. Ми зі свого боку негайно повідомили про цей факт співробітників Подільської райдержадміністрації…

Дніпропетровськ і Вінниця

Ці два міста підтвердили своє право називатися європейськими, а тому отримують від нас оцінку "відмінно".

Місцеві чиновники, на відміну від своїх колег з Одеси, Харкова та Києва, не просили показати їм попередньо всі карикатури, надали відповідь оперативно, звели до мінімуму бюрократичні процедури, а також не оскаржували обране нами місце для проведення виставки.

Залишається лише подякувати їм за професіоналізм!

А тепер - декілька висновків. 

Наш міні стрес-тест політичними карикатурами дозволяє зробити кілька висновків.

Справжня європеїзація означає зміну цінностей і принципів діяльності влади, у тому числі і місцевої. На жаль, інертність, підозрілість до громадських ініціатив та небажання брати на себе відповідальність залишаються характерними рисами місцевих органів влади.

За традиційною для чиновників схемою будь-які акції, які так чи інакше пов’язані з політикою, мають бути санкціоновані згори.

Якщо ж такої санкції немає і місцевий посадовець опиняється перед необхідністю самостійно приймати рішення, спрацьовують два фактори: його власні політичні переконання та готовність взяти на себе відповідальність.

Перестраховуючись, місцеві урядовці завжди питали, чи немає на карикатурах діючих політиків, а дехто навіть цікавився, які у нас відносини з "правлячою партією". 

Запевняючи, що нічого крамольного у нашій виставці немає, нам не залишалося нічого іншого, як апелювати до того, що негативна відповідь зашкодить іміджу міста, та сподіватися на їхню розсудливість і готовністю працювати за європейськими принципами.

Наприкінці хочемо висловити свою вдячність і захоплення українськими громадянами.

У кожному з міст місцеві чиновники та працівники міліції попереджали нас, що стаціонарна виставка без будь-якої охорони - це погана ідея. Однак українці показали себе з кращого боку: досі жодна з карикатур не зазнала пошкоджень.

Цікаво, які з цих карикатур найбільше насторожили місцевих чиновників?

 
 

 
 

 

 

Автор: Дарія Гайдай,

аналітик Інституту світової політики

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.