Досвід ЄС: чому нова поліція має навчитися чути громаду

П'ятниця, 26 лютого 2016, 11:30 — Тімоті Шілстон, Консультативна місія ЄС
Фото BBC

Девізом новоствореної Національної поліції України стали слова "Служити та захищати". І ця фраза насправді втілює філософію поліції в демократичному суспільстві. 

В багатьох державах, включно, на жаль, з Україною, правоохоронні органи використовувалися як інструмент для збереження влади.

Нова Національна поліція України знаменує собою розрив із минулим. Вже зроблені великі кроки задля зміни її культури і структури. Зрештою, поліція не повинна використовуватися владою, вона має слугувати людям.  

Зараз саме той час, коли вона має більше реагувати на потреби громадян.    

Наші колеги в Національній поліції України усвідомлюють це, і міжнародне співтовариство, в тому числі Консультативна місія Європейського Союзу, пропонує практичну допомогу в заснуванні дієвої моделі взаємодії поліції з громадою (community policing).

Та що означає "взаємодія поліції з громадою"? 

Наведу приклад. Якщо в конкретному районі рівень злочинності йде вгору і поліція успішно арештовує більше злочинців, чи можна це вважати успіхом? Певною мірою – так.

Але ж водночас зростання злочинності є провалом!..

Справжній успіх означав би таку довіру між поліцією і громадянами, яка дозволяла би попередити злочин.

Ще один приклад – з часів моєї роботи офіцером поліції, коли я був молодим сержантом і працював патрульним на Північному Сході Англії. Одного разу я проходив повз приватні зелені прибудинкові ділянки. Кілька підлітків грали у футбол та створювали галас біля домівок пенсіонерів. Я зробив їм зауваження та запропонував піти грати в інше місце.

У той момент я був переконаний, що вчинив правильно.

Я був упевнений, що місцеві мешканці дякуватимуть мені за те, що я врегулював проблему з галасливими хлопцями.

Але наступного дня, коли я знову був у цій місцевості, до мене підійшли кілька місцевих жителів.

Я очікував, що вони подякують мені, але натомість вони почали розповідати мені про нещасний випадок, що стався рік тому. Тоді загинула дитина, що грала у футбол на вулиці.

Відтоді батьки наказували підліткам грати саме на приватних прибудинкових ділянках, де безпечно і не їздять машини.

А пенсіонери раділи, що юнаки граються саме біля їхніх домівок.

Моя помилка: я вважав, що знаю, що саме для них краще.

Формально я мав рацію – юнаки не повинні грати на цій території. Але в громади булі інші потреби, які я не врахував.

Коли люди згадують про поліцію, то на думку зазвичай спливають страшні злочини та засліплюючі "мигалки". Однак навіть дрібний негаразд може мати серйозний вплив на якість життя громадян. Непрацюючий вуличний ліхтар може спонукати грабіжників на напади в темряві; сусід, який поводиться агресивно або слухає гучну музику вночі – все це може не тільки засмутити.

"Традиційна" поліція буде розслідувати грабежі, що були скоєні в темряві під непрацюючим вуличним ліхтарем, або навідуватися до галасливого сусіда. Сучасна поліція працюватиме з громадою, соціальними службами, щоб викорінити проблему та виправити її.

Важливою частиною нового поліцейського підходу в Україні є перехід від реактивної моделі служби, коли справу розслідують тільки після того, як станеться злочин, до активної моделі, коли поліція починає з першопричини інциденту.

Використовуючи саме активний підхід, можна зрозуміти, що

проблеми рідко поділяються на білі та чорні.

Галасливі та агресивні підлітки, які лякають пенсіонерів – це одна справа, але інше питання – чи є інше місце, де цим юнакам розважатись та проводити час. Саме тому залучення місцевої громади та тренінги співробітників поліції, де їх вчать використовувати свої судження та висновки, є дуже важливими на всіх етапах.

Залучення громади до взаємодії з поліцією зазвичай відбувається через так звані консультативні групи громадян. До них входять представники місцевої громади, члени місцевого ділового співтовариства, співробітники державних установ (вчителі, лікарі тощо), представники релігійних організацій.

Ці групи допомагають правоохоронцям визначити проблеми громади, які можуть спровокувати злочин чи асоціальну поведінку, та надати допомогу з планом дій для їх вирішення.

Українці два роки тому продемонстрували надзвичайну волю до захисту демократії, однак громадян зазвичай не залучали до щоденного врядування на місцях.

Українських правоохоронців теж традиційно не заохочували використовувати логічні висновки.

Великі організації, серед яких є і поліція, відомі в усьому світі своїм бюрократичним стилем управління.

Але для правоохоронців здатність приймати швидке рішення на місці є надзвичайно важливою. Поліцейські не зможуть ефективно працювати, якщо мають постійно звертатися до протоколів або чекати на рішення керівників.

Модель залучення громади до взаємодії з поліцією (community policing) вчить поліцейських ухвалювати ефективні рішення на місцях, де потрібна їхня допомога.

Залучення громади до взаємодії з поліцією базується на побудові довіри з місцевою громадою. А для цього потрібна прозорість і відкритість діяльності поліції. Люди очікують та мають бути проінформовані про методи роботи поліції, про діяльність та інциденти, а також про повагу і захист прав людини.

Довіра означає ставлення до громадян як до клієнтів, які очікують від поліції, що їхні потреби будуть враховані, а дії поліції – підзвітними. Це підкріплюється бажанням добре служити, інформувати про поліпшення, з готовністю слухати та діяти, враховуючі думку громади і пріоритети поліцейської служби.

Зміна культури роботи поліції в Україні не буде моментальною, але ці поступові зміни – надзвичайно важливі.

Як показали численні опитування, довіра до української  міліції була вкрай низькою. Це небезпечно для демократії, адже без довіри до держінституцій демократія не може функціонувати.

Тому дуже добре, що Національна поліція визначила модель залучення громади до взаємодії з поліцією (community policing) як один зі своїх пріоритетів. Саме за запрошенням НПУ я нещодавно провів два тренінги щодо залучення громади до взаємодії з поліцією для нового покоління поліцейських.

Ентузіазм, з яким вони опановували цю програму, дає мені оптимізм щодо майбутнього.

 

Автор: Тімоті Шілстон, відставний британський поліцейський,  

радник з питань залучення громади до взаємодії з поліцією (community policing) в Консультативній місії ЄС.

Він протягом 30 років служив у поліції Нортумбрії, що підпорядковується штаб-квартирі в місті Ньюкасл на Північному Сході Англії. Також був радником з питань роботи поліції в міжнародних місіях в Афганістані та Палестині. 

Консультативна місія ЄС (КМЄС) разом з Національною поліцією України зараз працюють над Концепцією залучення громади до взаємодії з поліцією. КМЄС також  проводить тренінги для поліцейських щодо застосування моделі "community policing". 

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.