Чим є Україна для агробізнесу Нідерландів

Середа, 16 березня 2016, 16:30 — Олексій Павленко, міністр аграрної політики

Чи має Україна перспективи поглиблення економічних зв'язків із Нідерландами?

Питання стає очевидним, якщо згадати, що Королівство Нідерланди – високорозвинена аграрна країна, одна з передових держав у цій галузі. За рівнем продуктивності та інтенсивності сільського господарства вона стоїть на перших позиціях у світових рейтингах.

Використання інноваційних методів, ретельний догляд за ґрунтом, застосування мінеральних добрив та наукоємних технологій дозволили Нідерландам посісти перше місце за темпами приросту сільськогосподарської продукції.

Цілком очевидно, що для нас співпраця з Нідерландами - це не тільки поглиблення торговельних зв'язків, але й шанс перейняти успішний досвід розвитку агросектора.

Більш того, я переконаний, що Україна з її родючими ґрунтами та працелюбним населенням за сприяння голландських експертів має всі шанси повторити досягнення Нідерландів.

Інтенсифікація двосторонньої співпраці стає тим реальнішою, якщо згадати, що з 1 січня цього року запрацювала Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Цей крок відкриває широкі можливості для розширення ринків збуту агропродукції і налагодження відносин з країнами Заходу, в тому числі з Королівством Нідерланди.

На сьогодні торговельне співробітництво між нашими країнами розвивається досить динамічно. Так, товарообіг сільськогосподарської продукції за 2015 рік склав $680 млн. З них експортували до Нідерландів продукції на суму $580 млн, імпортували в Україну – на суму $100 млн.

Торгівля агропродукцією між Україною та Нідерландами у 2015 році 

Основними позиціями експорту вже традиційно були зернові злаки ($315,4 млн), олія ($135 млн), насіння олійних культур ($45 млн), а також м’ясо і субпродукти ($38,8 млн) та залишки і відходи харчової промисловості ($34 млн).

 Торгівля агропродукцією у січні 2016 року

Імпортувалися переважно голландські какао-боби і шоколад ($24,7 млн), живі рослини й цибулини ($8,3 млн), соки ($5,9 млн), вироби із зерна і хлібних злаків ($5,1 млн), желатин, пептони, декстрини ($4,3 млн).

На початку цього року спостерігається відчутне зростання показників торгівлі між країнами.

Товарообіг за перший місяць 2016 року склав $98 млн, а це – на $60 млн більше, ніж за аналогічний період 2015 року. При цьому таке стрімке збільшення відбулося переважно за рахунок експортних поставок з України, що не може не радувати. Зокрема, експорт за січень склав $81,8 млн, тим самим перевищивши минулорічні показники більш ніж на $51 млн. Імпорт збільшився на $8,85 млн і склав $16,3 млн.

Співпраця між нашими країнами виходить далеко за межі двосторонньої торгівлі.

Нагадаю, що 4 червня 2015 року в рамках XXVIII Міжнародної агропромислової виставки "АГРО-2015" було підписано Програму щодо співробітництва у сфері сталого розвитку сільського господарства та сільських територій між Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством економічних справ Королівства Нідерландів.

В рамках Програми щодо співробітництва передбачена реалізація 5 спільних проектів у галузі:

земельні ресурси як інструмент сталого розвитку сільськогосподарських територій;

платіжне агентство;               

забезпечення водними ресурсами фермерських господарств та сільськогосподарських територій;

сімейні ферми: виробництво картоплі/молочної продукції;

розробка нових проектів і співфінансування.

Наразі ми працюємо над визначенням пілотних території та деталізуємо план подальших кроків з метою практичної реалізації цих проектів вже цього року.

Постійно здійснюються консультації на експертному рівні з голландською стороною для пришвидшення цього процесу. Зокрема, останній візит нідерландської делегації відбувся зовсім нещодавно - 1-3 березня 2016 року.

Поза тим, для України велике значення має проведення чергової сесії двосторонньої робочої групи з питань сільського господарства. У рамках засідань робочих груп вирішуються питання щодо налагодження співпраці у таких важливих напрямах, як молочне тваринництво, картоплярство, плодоовочівництво, тепличне господарство та реалізація спільних проектів технічної допомоги.

Так, наприклад, розвиток тепличного господарства є дійсно перспективною сферою, адже насичення ринку вітчизняними товарами у несезонний період дозволить українському споживачу купувати якісну і, що ще важливіше, доступну за ціною продукцію нашого виробництва замість високовартісної імпортної. Тому не дивно, що протягом останніх років теплична галузь України масштабно розвивається, зокрема, здійснюється будівництво нових тепличних комплексів із вирощування овочів у закритому ґрунті та розсади овочевих культур із застосування енергозберігаючих технологій.

Майже всі нові теплиці, які будуються в Україні, - від нідерландських фірм.

Таку ж підтримку ми відчуваємо і в інших сферах.

Те, що голландська сторона так само, як і ми, зацікавлена у співпраці, підтверджують висновки нідерландських фінансистів банку ABN AMRO, які впевнені, що український агроринок має хороші перспективи і заслуговує на увагу інвесторів. Особливо це стосується сфери виробництва сільськогосподарської техніки та кормів. 

Тому ми просто не можемо відступити.

Вважаю, що керівництво та бізнес-кола Нідерландів не лише словами, але й ділом довели своє прагнення поглибити обопільну взаємодію та допомогти нашій державі у переведенні агропромислового комплексу на якісно новий рівень.

Те, що зараз в Україні функціонує близько 500 підприємств з нідерландським капіталом, є цьому підтвердженням. Все це вказує на можливості, які дає нашим країнам Угода про асоціацію! 

Впевнений, що реалізація вже започаткованих проектів та інтенсифікація інвестиційного співробітництва не змусять себе чекати. 

 

Автор: Олексій Павленко

міністр аграрної політики та продовольства України

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.