Україна за Угоду: до референдуму в Нідерландах з’явився потужний аргумент

Вівторок, 29 березня 2016, 13:41 — Сергій Сидоренко, Європейська правда

За тиждень, 6 квітня, громадяни Нідерландів голосуватимуть на референдумі щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Цей тиждень є вирішальним для голосування.

Ми вже розповідали про аргументи тих, хто агітує голландців за і проти Угоди. Частина аргументів противників пов’язана з Євросоюзом, але є і суто "українські".

Противники асоціації вважають, що "угода розділить Україну". Що українці не підтримують асоціацію, що це – виключно урядова видумка. І тому, мовляв, голосуючи проти Угоди, Нідерланди допомагають Україні.

Дискусія з цього приводу досі була бездоказовою.

Нарешті з’явилися аргументи: компанія GfK провела перше опитування щодо асоціації. Його результати розбивають ці аргументи No-camp.

Результати дослідження оприлюднені на сайті GFK 29 березня.

Опитування 800 осіб проводилося 16-18 березня серед мешканців усіх регіонів, підконтрольних українській владі, вибірка репрезентативна за віком, статтю, розміром населеного пункту та регіоном.

Майже дві третини – 64% українців – вважають правильним кроком підписання і ратифікацію Україною Угоди про асоціацію з ЄС, що відбулося у 2014 році.

Неправильним цей крок назвали лише 24% опитаних.

Найвища підтримка, очікувано, на Заході України (80% за, 11% проти). Найнижча – в Південно-Східному макрорегіоні (Харківська, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Херсонська області та підконтрольні Києву частини Донецької та Луганської областей).

Та найголовніше, що прихильників Угоди більше, ніж противників, в усіх без винятку регіонах України.

Серед мешканців півдня та сходу України (включно з підконтрольними районами Донецької та Луганської областей) 45% вважають, що Угоду варто було підписувати, 39% – проти.

Та найважливішою є відповідь на питання про те, чи хотіли б українці, щоб Нідерланди проголосували за Угоду про асоціацію на квітневому референдумі.

Тут результати – ще однозначніші.

72% закликали нідерландців проголосувати за угоду і лише 13% хочуть, щоби Нідерланди проголосували проти.

Регіональний розріз не лишає сумнівів: голосування "за" чекає вся Україна. Навіть на Півдні та Сході, включно з Донеччиною та Луганщиною, 57% прагнуть підтримки Угоди на референдумі. І лише 21% - проти.

В інших регіонах підтримка ще вища, а на Заході голоси розділилися як 83% на 7%.

В об’єктивності німецької компанії GfK сумнівів немає, в тому числі й у Нідерландах. Тому ці дані переконливо спростовують як міф про те, що українці "не хочуть асоціації", так і міф, що вступ Угоди в дію, мовляв, "створює розкол між Сходом та Заходом країни".

Розколу немає. В усіх регіонах України є переконлива більшість за те, щоби ратифікація Угоди завершилася успішно.

"Цікаво, що тих, хто бажає, щоб голландці проголосували за Угоду про асоціацію між ЄС і Україною, навіть більше, ніж тих, хто вважає підписання Угоди правильним кроком для України.

Отже, частина тих, хто не підтримував підписання Угоди, усвідомлюють незворотність зробленого Україною європейського вибору, і тому бажають, щоб голландці підтримали цей вибір", - заявила Інна Волосевич, керівник відділу соціальних та політичних досліджень GfK Ukraine.

Сподіваємося, цей важливий сигнал буде донесений до мешканців Нідерландів до дня голосування.

 

Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.