Банкова проти безвізового: підкилимна боротьба на літеру "Б"

Четвер, 3 березня 2016, 18:40 — Сергій Сидоренко, Європейська правда

Українська політика живе фейками. Занадто часто вони визначають перебіг політичних процесів.

Не дивно, що європейська тематика не стала винятком.

За минулу добу ми стали свідками масованої піар-кампанії по темі безвізового режиму, корені якої йдуть до адміністрації президента.

І хай якими є причини цієї атаки, наслідок її очевидний. Дії Банкової здатні серйозно зашкодити нашим безвізовим перспективам.

Причому особисто я, як редактор ЄП та людина, що досить глибоко занурена у безвізові консультації, знаю напевне: йдеться саме про піар-атаку.

Адже сигнали, які "розганяються" людьми, близькими до Банкової, не мають нічого спільного з реальною ситуацією та реальними перешкодами на шляху до безвізового.

Якщо хтось пропустив, то головними "зрадогенераторами" цього разу стали народний депутат Вадим Денисенко (БПП) та політтехнолог Тарас Березовець, який співпрацює з адміністрацією президента.  

Примітно, що свої дописи вони опублікували майже одночасно – в середу, між 17 та 18 годинами.

Основна думка: мовляв, ЄС змінив вимоги до України.

І Березовець, і Денисенко, який є автором скандального законопроекту про "пом’якшення електронного декларування", спробували довести суспільству, що антикорупційні законопроекти вже не є ключовою вимогою ЄС.

Порівняйте пост Березовця...

Как свидетельствуют источники в дипломатических кругах ЕС, откладывание безвизового режима с Украиной имеет в своей осно...

Опубліковано Тарасом Березовецом 2 березень 2016 р.

... та повідомлення Денисенка, яки наразі вулучені з пуублчного доступу:

Основна ідея, основний сигнал їх дописів – змінювати антикорупційні законопроекти немає потреби. Мовляв, не вони є головною перепоною на шляху до скасування віз.

До слова, пізно вночі зі схожим повідомленням – але дещо модифікованим – виступив ще один депутат від фракції БПП, Володимир Ар’єв.

"Та наразі є політичне рішення надати безвізовий Україні на тлі послаблення санкцій проти РФ. Підсолодити пігулку. А дехто хай і далі товче про електронне декларування як про основну #‎зраду", – запевнив депутат.

Звичайно, ці заяви є відвертим фейком. Це очевидно для будь-кого, хто знає систему ухвалення рішень в ЄС (хоча ми свідомі того, що таких мінімум).

Та найгірше для авторів фейку – те, що їхні заяви співпали з... українським парламентським тижнем в Брюсселі. Саме цього тижня в "столиці ЄС" кілька днів поспіль перебувала численна група депутатів, включно з лідерами коаліційних фракцій.

Всі вони – на закритих зустрічах з посадовцями ЄС та представниками країн-членів – особисто чули вимоги ЄС щодо безвізового. І особисто переконалися, що жодних "санкційних умов" просто не існує.

"Наразі перша перешкода безвізовому – референдум в Голландії. Він формально не пов’язаний з візами, але суспільні настрої мають значення. На другому – запуск НАЗК. І на третьому – необхідність змін до закону про електронне декларування", – розповіла Європравді про почуте в Брюсселі Ірина Геращенко, голова парламентського комітету з євроінтеграції.

Її колега, перший заступник голови комітету у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе запевнила, що про жодні додаткові вимоги депутати в Брюсселі й не чули. А ще – висловила впевненість, що Рада погодиться ухвалити зміни до закону про декларування – найпроблемнішого пункту з "безвізового пакету".

Більше того, про готовність внести зміни в конфліктний "закон Денисенка" заявив лідер фракції БПП Юрій Луценко.

І це – добрий знак. Схоже, що за новою ініціативою з блокування безвізових вимог стоїть не особисто Порошенко, а хтось "з Банкової", з його команди.

А це означає, що проблема не катастрофічна. Її можливо здолати.

І, нарешті, про ще один позитив. Дуже важливий. Дуже потужний.

Йдеться про Вадима Денисенка. Точніше – про його допис, який ми змушені наводити скріншотами. З однієї причини: депутат його видалив за кілька годин після публікації (виправлено: як з'ясувалося, він перевів свої дописи в режим "для друзів" через навалу жорстких та образливих коментарів).

Він просто вимушений був це зробити. Користувачі фейсбуку не лишили іншого вибору.

Під дописом не було жодного схвального коментаря, але були сотні прокльонів та матів на адресу депутата. Звичайно, фейсбук-користувачі – це лише невелика частина суспільства. Але важлива, бо ці люди часто формують думку інших.

"Казус Денисенка" довів: суспільство стає вкрай агресивним, коли йдеться про дії, що зривають безвізовий.

В разі, якщо Україна знову зірве виконання безвізового плану, знайдеться чимало активних людей, які не будуть готові пробачити це владі.

І повірте, їх не цікавитиме, яка саме "б..." з будівлі на Банковій винна у цьому провалі. Об'єктом атаки стане президентська вертикаль в цілому.

Сподіваємося, у президента потроху усвідомлюють цей факт. І зрештою дослухаються до інстинкту самозбереження.

 

Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.