Що загрожує європейській економіці: прогнози і застереження від МВФ

П'ятниця, 15 квітня 2016, 09:20 — Юрій Панченко, Європейська правда

Українська економіка демонструє завершення спаду, проте лишається незрозумілим – що ж далі?

Поки що міжнародні організації не очікують швидкого відновлення нашої економіки. Наприклад, Світовий банк прогнозує, що цього року ВВП України зросте на 1%, а наступного – на 2%.

Безумовно, це дуже погані показники – після спаду ВВП у 2015 році на 9,9%. При темпах зростання на 1-2% ми не можемо в найближчі роки розраховувати на повернення навіть до показників 2013 року, не кажучи вже про 2007-й – останній докризовий рік.

У ситуації, коли особливих надій на внутрішній ринок немає, ключове значення набуває експорт, значна частка якого припадає на поставки до ЄС.

Однак європейська економіка поки й сама остаточно не змогла вийти з глибокої кризи. Та й вірогідність нової економічної кризи в ЄС стає дедалі реальнішою.

Це випливає з останнього огляду МВФ World Economic Outlook, представленого на цьому тижні.

Насамперед, МВФ знизив загальносвітові прогнози. Якщо досі зростання світової економіки в 2016 році оцінювалося на рівні 3,4%, то тепер – 3,2%. У Фонді очікують, що драйвером економічного зростання залишаться насамперед країни, що розвиваються.

Водночас, і це принципово важливо для України, загальні темпи економічного зростання Європи знижено до 2%.

Основний позитив – те, що ключові економіки ЄС демонструють стабільне зростання. Зростання ВВП Німеччини цього року залишиться на рівні торішнього – 1,5%, а за рік прискориться до 1,6%. Французька економіка зросте цього року на 1,1% (так само, як і в минулому), а в 2017-му очікується зростання на рівні 1,3%.

Не менш важливо для України й те, що ситуація Польщі – нашого сусіда і одного з ключових торговельних партнерів – залишається стабільною. Незважаючи на зміну уряду та корекцію економічного курсу, темпи зростання польської економіку незмінні – 3,6%.

У ще одній країні ЄС – Італії, що є серед основних покупців українських товарів, – темпи зростання ВВП взагалі мають зрости з 0,8% до 1%.

На перший погляд, єдиним серйозним чинником нестабільності для ЄС залишається Греція.

Найпроблемнішому члену Євросоюзу досі не вдалося вийти з глибокої економічної кризи.

До того ж чергова політична криза і черговий спалах популізму в Греції (згадаймо референдум щодо співпраці з трійкою кредиторів) призвели до поглиблення кризи.

Якщо в 2015 році грецька економіка майже завершила спад (падіння на 0,2%), то цього року МВФ очікує нового падіння на рівні 0,6%.

У такій ситуації прогноз на 2017 рік – зростання на 2,7% – виглядає нереальною метою.

Однак якщо досі Греція була єдиною економічною проблемою ЄС, то цілком ймовірно, що незабаром виникнуть й інші.

МВФ констатує: перепоною для подальшого відновлення економіки може стати ціла низка політичних ризиків. Кожен з них поки що не врахований у базовому сценарії, проте вже в найближчому майбутньому будь-який може стати серйозним факторів, що впливає на глобальні показники.

Один із ключових ризиків для Європи – вихід Великої Британії з ЄС.

У 2016 році МВФ чекає гальмування економічного зростання у Британії з 2,2% до 1,9%. При цьому одна лише ймовірність виходу країни з ЄС призвела до зниження прогнозу.

У Фонді уточнюють: наслідки від Brexit будуть значно серйозніші, причому вже не тільки для Сполученого Королівства, а й для всієї Європи.

Не менша загроза для ЄС – тривала міграційна криза, що може призвести до зростання націоналізму.

У валютному фонді поки що не кажуть, які економічні наслідки може нести відновлення прикордонного контролю всередині ЄС, проте визнають, що уникнути впливу цього кроку на економіку не вийде.

"Конфлікти, що тривають у різних країнах, особливо в Сирії, все ще підривають їхню економіку, змушуючи мільйони біженців вирушати до сусідніх країн, а також до Європи.

Це гуманітарна катастрофа. Вона поставила під питання здатність Європейського Союзу зберігати відкритими внутрішні кордони, а коли акти тероризму почастішали, труднощі лише збільшилися", – наголошується в звіті МВФ.

У такій ситуації серед ЄС можуть з'явитися нові проблемні країни.

Наприклад, Фінляндія. За підсумками 2015 року країна демонструє зростання ВВП лише на 0,4%. Це найгірший показник в ЄС після Греції. Невипадково у Фінляндії виникають серйозні проблеми з прийомом біженців, і ситуація може додатково ускладнитися у випадку затяжної кризи. Втім, поки що МВФ очікує невеликого прискорення зростання фінської економіки – до 0,9%.

Збереження високого рівня безробіття все ще загрожує Іспанії – третій економіці єврозони. МВФ очікує в 2016 році гальмування її економіки з 3,2% до 2,6%, а в 2017 році – до 2,3%.

І ще один ризик для Європи – зміна економічного курсу в США, що "заморозить" переговори про ЗВТ з Євросоюзом. Адаптація стандартів і зняття бар'єрів мають стати стимулом для економіки як США, так і Європи (у тому числі побічно – й для України), однак тепер очікувати швидкого підписання цієї історичної угоди стало складніше.

Що ж все це означає для України?

Найімовірніше, не варто чекати різкого зростання нашого експорту до ЄС. Цьому перешкоджають як наші внутрішні проблеми, так і повільне відновлення європейської економіки.

Та ці проблеми можна розглядати і як "вікно можливостей" для України. Країна може скористатися слабкістю розвинених ринків ЄС, отримавши додаткові інвестиції і збільшивши експорт.

На жаль, поки що такі прогнози видаються надто оптимістичними. І головною проблемою є не негаразди на ринках ЄС, а відсутність прогресу всередині України. 

 

Автор: Юрій Панченко,

редактор "Європейської правди"

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.