"Асоціація для тебе": як ЄС готуватиме українських спеціалістів з євроінтеграції

Понеділок, 23 травня 2016, 08:58 — Ганна Базіло, Коледж Європи

З підписанням Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі на підтримку України та її реформ Європейський Союз виділяє надзвичайно велику кількість фінансової та експертної допомоги. Але при цьому результативність процесу євроінтеграції відсотків на 90% залежить саме від спроможностей українського уряду, державних службовців та спеціалістів, які займаються цією копіткою справою.

Зазвичай програми технічної допомоги від ЄС фінансують залучення експертів з країн ЄС, які мають значний досвід державної служби і впровадження реформ у міністерствах своїх країн. Хоча останні місяці у Брюсселі представники Європейської комісії заговорили про те, що планують знайти можливості для залучення до роботи у євроінтеграційному напрямку саме українських експертів.

Про потребу в місцевих фахівцях досить довго говорило і українське експертне середовище, оскільки вимоги до імплементації Угоди, а саме наближення українського законодавства до норм ЄС, є дуже великими, а кількість людей, які мають кваліфікацію цим займатися – надзвичайно мала.

Не останню роль у цьому питанні відіграє і рівень оплати на державній службі.

І ось перші реальні кроки у цьому напрямку почалися. 19 травня відбулося офіційне відкриття проекту ЄС "Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС" або скорочено – "Association4U" ("Асоціація для тебе"), основною метою якого є допомогти Урядовому офісу європейської інтеграції та профільним міністерствам з імплементацією Угоди про асоціацію та ЗВТ.

Проект буде займатися підтримкою юридичного наближення українського законодавства, інформуванням населення щодо Угоди, а також і допомогою з перекладом 30 тисяч сторінок європейських законів українською мовою. До речі,

лише Україні Євросоюз допомагає з фінансуванням перекладу правових актів ЄС, усі країни, які згодом стали членами Євросоюзу, робили це своїм власним коштом.

Але що найцікавіше для українських молодих спеціалістів у сфері євроінтеграції, то це те, що один із компонентів цього проекту передбачає стипендіальну програму, за допомогою якої буде можливість залучити саме українських експертів для роботи над юридичною апроксимацією, перекладами, аналітикою та інформаційною політикою щодо Асоціації.

Як зазначають представники проекту, на основі відкритого конкурсу передбачається залучити майже 300 українських фахівців на трьох різних рівнях:  

-    молодші фахівці – випускники без досвіду роботи, або з невеликим досвідом роботи, які, працюючи, заразом проходитимуть відповідне навчання спільно з експертами ЄС і згодом стануть основою кадрового поповнення українських інституцій;

-    асоційовані фахівці – із досвідом роботи від 5 років, які додатково до юридичної апроксимації та перекладів зможуть надавати секторальну підтримку імплементації Угоди;

-  старші фахівці – із досвідом роботи від 7 років, які працюватимуть у відповідних міністерствах і надаватимуть секторальну підтримку впровадженню Угоди про асоціацію та Зону вільної торгівлі.

Дана програма розрахована на рік, опісля якого керівники проекту та представники уряду очікують, що якщо не усі, то більшість навчених фахівців будуть зацікавлені продовжити роботу і стануть важливою основою оновлених міністерств.

До цього часу, сподіваються представники Єврокомісії, закон про державну службу почне працювати і зробить її дійсно привабливою для молодих спеціалістів, як це є в країнах ЄС.

Зі свого досвіду навчання в європейському університеті додам, що значна кількість моїх однокурсників по закінченню магістерської програми з Європейських студій пішли на роботу саме у міністерства своїх країн.

Державна служба в країнах ЄС дійсно є престижною, хоча оплата праці в різних країнах дуже сильно відрізняється і залежить від загального рівня життя та економіки.

Не ідентичні, але подібні програми для "зрощування" місцевих кадрів з євроінтеграції відбувалися у Румунії, Сербії та Грузії. Кожна країна мала свою специфіку та вимоги, розповіли експерти проекту.

У Румунії набір був з-поміж випускників та молодих спеціалістів і передбачав річну навчальну програму у Бухаресті, після чого учасники могли обрати або отримання ступеню магістра в одній із країн ЄС, або 3-4 місячну практику в інституціях ЄС. Контракт, який підписували учасники, юридично зобов’язував їх по закінченню програми працювати на державній службі в Румунії.

У Сербії та Грузії до програми залучали вже тих, хто працював держслужбовцем.

Стипендіальна програма проекту "Асоціація для тебе" є гарною можливістю для молодих українських спеціалістів, які закінчили як вітчизняні вузи, так і вчилися у країнах ЄС, реально стати частиною євроінтеграційного процесу України. Щороку тільки Коледж Європи – один з провідних європейських вузів ЄС, який готує кадри саме для роботи з політикою ЄС, – завдяки стипендіям від Єврокомісії та уряду Польщі випускає до 15 українців, які пройшли першокласний тренінг з євроінтеграції (право, економіка, бізнес, дипломатія та адміністрація).

Подібні програми з європейських студій є і у багатьох німецьких, голландських та британських вузах, випускники яких також повертаються до України і могли б долучитися до роботи по імплементації Угоди про асоціацію.

Їхня перевага – вільне володіння англійською, французькою, німецькою мовами та знання як українських, так і європейських реалій. Їхнє бажання – реалізувати себе за спеціальністю, працювати у динамічному та цікавому середовищі, розвиватися і рости.

Сподіваюся, що подібні проекти і програми, фінансовані ЄС, але спрямовані на залучення українських фахівців будуть тільки збільшуватися в Україні. Безсумнівно, компонент підтримки ЄС для роботи українського уряду дасть можливість підняти цікавість до державної служби і заохотити спеціалістів розвиватися саме у сфері євроінтеграції. 

 

Автор: Ганна Базіло,

політолог-міжнародник,
член Асоціації випускників Коледжу Європи в Україні 

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.