Заява форуму Східного партнерства: ЄС ризикує відчуженням України та Грузії через візове питання

Середа, 25 травня 2016, 11:58 — Керівний комітет Форуму громадянського суспільства СхП

Англомовна версія заяви опублікована на сайті ФГС СхП

* * * * *

Керівний комітет Форуму громадянського суспільства Східного партнерства висловлює занепокоєння наміром деяких членів ЄС об’єднати рішення щодо лібералізації віз для України та Грузії і змін до відповідних регламентів з переглядом механізму тимчасового призупинення, який має бути запроваджений у разі різкого зростання нелегальної іміграції з третьої країни.

Хоча ми визнаємо легітимне право та крайню потребу ЄС контролювати свої зовнішні кордони, Україна та Грузія – країни Східного партнерства, які повністю виконали Плани дій з візової лібералізації (ПДВЛ) і не становлять суттєвого міграційного виклику для ЄС, що було підтверджено Європейською комісією.

Перегляд механізму тимчасового призупинення автоматично застосовуватиметься до всіх країн, які мають безвізовий режим, тому немає практичної потреби в об’єднанні змін до механізму призупинення з рішенням щодо України та Грузії.

Якщо Рада вирішить об’єднати ці два питання, це спричинить непотрібне і суттєве відтермінування у запровадженні безвізового режиму. Зважаючи на тренди суспільної думки, ми переконані, що

будь-яке відтермінування буде сприйняте як штучне затягування і серйозно підірве довіру до Європейського Союзу і в Україні, і в Грузії.

Підірвавши свою репутацію як надійного партнера, що дотримується власних правил, процедур і зобов’язань, ЄС ризикує спровокувати відчуження у суспільствах цих країн, що в поєднанні з опором старих еліт і дестабілізаційним впливом Росії може поставити під загрозу проведені реформи, у тому числі імплементовані у рамках Плану дій з візової лібералізації в частині протидії корупції та дискримінації.

Це може призвести до економічної та політичної дестабілізації обох країн, що негативно вплине на міжнародний авторитет ЄС та його політики.

З огляду на це, ми:

-   закликаємо Раду ЄС утриматися від непотрібних затримок у завершенні процесу візової лібералізації з Україною та Грузією;

-   просимо Раду ЄС розглядати окремо перегляд механізму тимчасового призупинення безвізового режиму і візову лібералізацію для України та Грузії і внести необхідні зміни до Регламенту 539/2001;

-  підтримуємо нещодавнє рішення Ради ЄС на рівні міністрів юстиції та внутрішніх справ про запровадження моніторингового механізму та системи оцінки, що слугуватиме запобіжником проти "відкату" реформ.

 

Автори:

Керівний комітет

Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

Заяву ініційовано ГО "Європа без бар'єрів" і Українською національною платформою Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП)

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.