Верховна рада має відхилити зміни до закону "Про державну службу"

Середа, 5 жовтня 2016, 18:49 — Нацплатформа Форуму громадянського суспільства СхП

"Європейська правда"  публікує офіційну заяву, поширену у четвер Керівним комітетом Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства - офіційної інституції, створеної ЄС для об'єднання проєвропейських громадських ініціатив України.

* * * * *

Розклад пленарних засідань Верховної Ради України на 6-9 жовтня 2016 року передбачає розгляд у другому читанні законопроекту реєстраційний номер №4370-1 "Про внесення змін до Закону України "Про державну службу" щодо врегулювання окремих питань проходження державної служби" відомий як законопроект народного депутата України Артура Герасимова (він же – представник Президента в Парламенті).

Цей законопроект вже набув скандальної слави, коли був проголосований у першому читанні з грубими процедурними порушеннями та завдяки непресональному голосуванню.

Згаданий законопроект несе очевидну загрозу реформі державної служби, що розпочалася з часу набрання чинності нового закону про державну службу, а також  суперечить взятими Україною на себе зобов’язанням в рамках Угоди про асоціацію України-ЄС в частині впровадження державного управління на засадах європейських принципів належного врядування.

Відповідно до нового закону про державну службу встановлено, що добір на посади голів місцевих державних адміністрацій здійснюється шляхом відкритого конкурсу Комісією з питань вищого корпусу державної служби, в якій є представники і Кабінету Міністрів України, і Президента.  Ця Комісія подає кандидатури переможців на розгляд Уряду, а Кабінет Міністрів України вносить подання щодо кандидата Президенту України для призначення. Така модель абсолютно відповідає нормам Конституції та європейським принципам державного управління.

Натомість законопроект 4370-1 пропонує неконституційну альтернативу, щоб конкурс на посади голів місцевих державних адміністрацій здійснювала спеціально створена комісія при Президентові України.

Ця комісія обиратиме кандидата на посаду і передаватиме цю пропозицію в Кабінет Міністрів України, щоб той вніс подання про призначення кандидата знову ж таки Президенту України. Таким чином, повністю нівелюється конституційна роль Кабінету Міністрів України у відборі та призначенні керівників місцевих державних адміністрацій.

Цю невідповідність Конституції засвідчив і висновок Науково-експертного управління Верховної Ради України. Також "конституційні суперечності"  відзначав у своєму липневому висновку і  Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації від Ради Європи пан Даніель Попеску.

Окрім того, 

на недосконалість та антиреформаторську спрямованість цього законопроекту звертають увагу й окремі посли країн-членів ЄС, експертне середовище, громадянські платформи та організації громадянського суспільства України.

У зв’язку з вищевикладеним, Керівний Комітет УНП СхП закликає:

  • народних депутатів України рішуче відхилити законопроект №4370-1 та не допустити наруги над нормами Конституції та ревізії реформи державної служби;
  • Голову Верховної Ради України забезпечити неухильне дотримання вимог Конституції України про персональне голосування при розгляді зазначеного законопроекту у другому читанні.

Разом з тим, КК УНП СхП готовий підтримати компромісну модель, що передбачає переведення посад голів районних державних адміністрацій у категорію Б і передбачити їх відбір або в комісіях при обласних державних адміністраціях, або спеціальною комісією при Кабінеті Міністрів України. Це значно спростить порядок добору, в порівнянні із чинним, а також цілком відповідатиме Конституції України.

При цьому, призначення на посади голів обласних державних адміністраціях має залишитися у тому порядку, як це передбачено чинним законом про державну службу.

 

Автори:

Керівний комітет
Української національної платформи 

Форуму громадянського суспільства Східного партнерства

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.