Можливості, яких не можна втратити: як з Польщі виглядають українські реформи

П'ятниця, 2 грудня 2016, 09:33 — , Форум Європа–Україна

"Можливості, яких не можна втратити" – під таким гаслом у місті Жешув (Польща) 26-28 січня 2017 року відбудеться Х Форум Європа–Україна – один із ключових заходів, які проводить варшавський Інститут східноєвропейських досліджень, організатор Економічного форуму в Криниці.

"Європейська правда" буде інформаційним партнером заходу.

* * * * *

Форум Європа–Україна має десятилітню традицію, а січнева зустріч у місті Жешув буде приводом відсвяткувати ювілей.

Вперше Форум Європа–Україна зібрав учасників 2007 року у Вроцлаві, а наступні чотири конференції (2008-2011) приймав Київ. У 2013 році форум було організовано в Будапешті, а наступного року – в польському гірському курорті Криниця.

Протягом 2015-2016 років захід проводився у польському місті Лодзь. У кожній з цих конференцій брали участь кількасот учасників.

Протягом останнього десятиліття на Форумі Європа–Україна виступили багато відомих особистостей, у тому числі президенти, глави урядів, міністри, парламентарії, представники місцевого самоврядування, неурядових організацій та установ ЄС, науковці, бізнесмени та митці. Учасники конференції представляють різні країни, окрім гостей з Польщі та України, на Форум також приїжджають численні учасники з держав Центральної і Західної Європи.

Партнерами Інституту східноєвропейських досліджень під час організації форумів були важливі державні установи, престижні виші та відомі аналітичні центри.

У попередній зустрічі, яка відбулася в січні 2016 року, взяли участь майже 600 осіб.

Дебати зосередилися на ефективності політики реформування в Україні, проблем міжнародної безпеки, суспільного діалогу та економічної і транскордонної співпраці.

Наступний, Х Форум Європа–Україна пройде під гаслом "Можливості, яких не можна втратити", а головне завдання конференції – привернути увагу до необхідності пришвидшення перетворень, аби величезний суспільний потенціал України та дружніх їй держав, який проявився під час Євромайдану, був використаний відповідним чином, аби Україна зайняла місце в європейській родині.

 

Ми традиційно плануємо розпочати Форум презентацією щорічної доповіді на тему ситуації в Україні в 2016 році, підготовленого Центром Разумкова. Також ми готуємося провести три пленарні сесії, до участі в яких ми запросили голів та віце-спікерів парламентів Польщі, України, Грузії та Європейського парламенту, а також членів урядів низки зацікавлених держав.

Перша пленарна сесія буде присвячена оцінці досягнень та недоліків демократії в Центрально-Східній Європі. Друга має відповісти на питання, яка економічна політика сьогодні може запевнити економічне зростання. Третя сесія стосуватиметься міжнародної політики. Учасникам цієї сесії ми пропонуємо обговорити питання, як світова спільнота може допомогти Києву в завершенні конфлікту з Росією.

Окрім того, під час Х Форуму Європа–Україна ми плануємо організувати близько 35 панельних дискусій, які будуть розділені на 4 програмні стежки: бізнес та економіка, європейська інтеграція та реформи, міжнародна політика, а також суспільство та історія.

В рамках стежки, яка буде присвячена реформам та втіленню Угоди про асоціацію Україна–ЄС,

найбільше зацікавлення викликають теми, пов’язані з наслідками кризи європейського проекту, що посилюється на Старому континенті.

Ми плануємо також порушити тему придатності польської моделі трансформації для України та інших пострадянських країн.

В економічному блоці найцікавішими здаються дискусії на тему енергетичної безпеки, перспектив українського сільського господарства, ролі національного капіталу і державних фірм, а також шансів для Центральної Європи та України, які може дати китайська програма "нового Шовкового шляху".

 

Ми очікуємо, що частина Форуму, присвячена міжнародній політиці, відповість на питання, чи можливе зняття напруги у відносинах Росія–Захід (зокрема, в контексті результатів виборів у США) і що така "відлига" може означати для України.

Організатори конференції також планують провести дискусії на тему стосунків Польщі та України і результатів варшавського саміту НАТО для країн-партнерів. Ми рекомендуємо також нашим гостям дискусії на тему протидії російській пропаганді в Європі, історичної політики, декомунізації та люстрації.

В рамах Форуму заплановані також презентації міст та областей України. Вперше на Форумі Європа–Україна в місті Жешув буде проведена міжнародна виставка, яка не тільки надасть можливість представити пропозиції фірм з різних держав та регіонів, а й стане шансом для поглиблення співпраці між ними.

Запрошуємо всіх зацікавлених до інтернет-реєстрації та акредитації на Х Форум Європа–Україна.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.