Новорічний експорт України - кілька несподіваних фактів

Неділя, 1 січня 2017, 10:38 — , торговий представник України

Поговоримо про експорт ялинкових прикрас.

Наші іграшки присутні на ринках 25 країн світу і їх експорт зростає. За 10 місяців цього року ми експортували на 4,5 млн доларів США, приріст експорту того ж періоду попереднього року склав 16,7%.

Майже весь український "новорічний" експорт – скляні іграшки.

Вироби зі скла забирають 90,6% експортних поставок, на інші вироби та прикраси лишається 9,4%.

Основний ринок збуту – це країни ЄС.

До держав Європейського Союзу протягом 10 місяців 2016 року експортовано 62,3% загального обсягу експорту ялинкових прикрас. При цьому, вартість товарів, які ми постачаємо до країн ЄС, за рік збільшилася на третину (з $2,1 млн за 10 місяців 2015 року до $2,8 млн за той самий період минулого року).

Серед 5 найбільших ринків споживання українських іграшок – 3 країни ЄС (Нідерланди, Німеччина та Польща).

При цьому лідером серед імпортерів українських іграшок є саме Нідерланди.

До цієї країни постачається 31,1% загального експорту ялинкових прикрас, які українські виробники продають за кордон, а також 49,9% нашого експорту до країн ЄС. Україна продавала сюди свої іграшки і раніше, та за минулий рік ми маємо зростання постачань до Нідерландів на 37,5%.

Суттєво зріс експорт за 10 місяців до Канади (у 13,9 разів), Білорусі (у 5,1 разів), Італії (у 3,1 рази), Молдови (у 2,9 разів), США (у 2,7 рази), Швейцарії (у 2,6 рази) та Польщі (у 2,3 рази).

У поточному році з’явились і нові ринки – Туреччина, Мальдіви, Чехія, Іспанія, Ірландія, Азербайджан та Ісландія.

У той же час, колись найбільших ринок споживання наших ялинкових іграшок, а саме ринок Російської Федерації, в поточному році скоротився ще на 54,4% і склав лише 632,3 тис. доларів США.

Для порівняння: за 10 місяців 2014 його обсяг складав 3,5 млн доларів США, тобто левову частку українського ялинкового експорту.

Натисніть для збільшення

Нам є ким пишатись! 

Ось найбільші українські виробники:

– фабрика ялинкових прикрас ТОВ "Галімпекс" (м. Львів) – працює з 1946 р., новорічна продукція експортується до Сполучених Штатів, Канади, Німеччини, Франції, Австрії, Великої Британії, Голландії, Італії, Латвії та Литви;

– фабрика ялинкових прикрас "Клавдієво" (Київська область, смт Клавдієво, філіал ТОВ "Галімпекс") – працює з 1948 р., новорічна продукція експортується до Швейцарії, Франції, Сполучених Штатів, Німеччини, Австрії, Італії, Грузії, Латвії та Литви;

– Теребовлянська фабрика ялинкових прикрас (Тернопільська область, м. Теребовля) – експортує до 60% виробленої продукції головним чином до Німеччини та Польщі; 

– фабрика новорічних прикрас "ЮріТА" (Івано-Франківська область) – виробляє новорічні кулі діаметром від 60 до 120 мм;

– фабрика ялинкових іграшок "Christmas Miracle Company" (м. Київ) – виробляє ялинкові кулі на замовлення та з логотипами.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.