Чорний день для незалежної Шотландії. Чи залишаються шанси на референдум про вихід з Британії?

П'ятниця, 9 червня 2017, 15:42 — , Європейська правда
Фото BBC

Позачергові парламентські вибори у Великій Британії стали холодним душем для консерваторів.

Ще місяць тому ці вибори вважалися легкою прогулянкою для торі – перевага партії Терези Мей була очевидною. Всі соціологічні опитування прогнозували консерваторам збільшення фракції, а лейбористам – істотне зменшення кількості мандатів.

Терористичні акти у Манчестері та Глазго повністю змінили передвиборчі розклади. Як наслідок, фракція торі схудне на 13 мандатів, а головне – втратить більшість.

Результат виявився повністю протилежний планам – замість посилення позиції однопартійного уряду її величності у складних переговорах про умови Brexit Британія отримає коаліцію або навіть уряд меншості, в якому на кожне голосування консерваторам доведеться шукати підтримку в інших фракціях.

Однак друга мета, заради якої проводилися позачергові вибори, була досягнута. Ця мета – блокування ідеї нового референдуму про незалежність Шотландії.

Відповідь на запитання про незалежність дав перший (та поки що єдиний) референдум, який відбувся 2014 року. Втім, не дуже впевнена перемога юніоністів, тобто противників виходу Шотландії, залишала надію на реванш.

Шанс на це дав Brexit. У Шотландії відсоток прихильників єдності з ЄС виявився суттєво більшим, ніж на півдні. Все це давало підстави Шотландській національній партії (ШНП) вимагати повторного референдуму.

Однак для цього партія мусить мати потужне представництво як у загальнодержавному, так і в шотландському парламентах.

Варто нагадати: останні десять років ШНП послідовно збільшувала свою політичну вагу. Так, на виборах до регіонального парламенту Шотландії, Pàrlamaid na h-Alba, у 2007 та 2011 роках партія розширила своє представництво на 20 та 22 мандати.

Зрештою, з 2011 року ШНП тримає більшість у парламенті Шотландії, що й зробило настільки вагомими їхні вимоги про референдум.

Певним винятком стали вибори 2016 року – перші після програшу референдуму. Тоді націоналісти втратили 6 мандатів у шотландському парламенті, але ця поразка була повністю компенсована тріумфом на загальнонаціональному рівні. Представництво ШНП у Палаті громад Великої Британії зросло з 6 до 56 депутатів, зробивши їх третьою політичною силою країни.

Саме тому одним з ключових завдань виборів-2017 для Лондона було зменшення впливу ШНП.

Соціологія була на боці центрального уряду. Всі опитування прогнозували шотландцям зменшення підтримки, питання полягало лише в тому, наскільки значним буде це зменшення, чи обійдеться все скороченням у кілька мандатів. Невипадково ідею позастрокових виборів так гостро критикувала перший міністр Шотландії Нікола Стерджен.

Та у підсумку позачергові вибори стали катастрофою для шотландських націоналістів. 

Представництво партії у парламенті скорочується на 21 мандат, а в шотландському парламенті – на 6 мандатів.

Лідер партії та перший міністр Шотландії Нікола Стерджен вже знайшла у цих результатах певний позитив, наголосивши, що ШНП зберігає більшість у шотландському парламенті. Це - відсил до її попередньої заяви про те, що якщо ШНП за результатами дострокових виборів здобуде більшість у регіональному парламенті, то британський уряд повинен погодитися на другий референдум щодо незалежності Шотландії.

 Нікола Стерджен під час післявиборчого брифінгу. Фото heraldscotland.com

Так, націоналісти дійсно зберегли більшість "вдома" та залишаються третьою за розмірами фракцією у національному парламенті.

Та водночас партія отримала на виборах кілька гучних ляпасів, які змушують по-новому подивитися на перспективи нового референдуму про незалежність.

Вибори програли декілька знакових представників партії, зокрема заступник голови ШНП Ангус Робертсон.

Однак головною сенсацією стала поразка колишнього лідера партії Алекса Салмонда. Шокуючий результат - програв колишній лідер ШНП, колишній перший міністр Шотландії, "батько" референдуму про незалежність. Та ще й кому - консерватору, противнику незалежності!

І консерватори, і лейбористи, коментуючи результати ШНП, роблять однаковий висновок – позачергові вибори поклали край розмовам про другий референдум про незалежність Шотландії.

"Indyref2 мертвий", - так прокоментувала перспективи повторного шотландського референдуму лідер шотландських торі та нова зірка партії Рут Девідсон. За її оцінкою, саме педалювання теми повторного референдуму (в ситуації, коли виборці не знали, як відобразиться на їхньому житті Brexit) і спричинило обвал рейтингів ШНП.

"Бульбашка ШНП луснула", - ще гостріше прокоментував ситуацію державний секретар з питань Шотландії Девід Манделл.

Нікола Стерджен поки не коментує перспективи повторного референдуму, кажучи, що зараз не час для поспішних рішень. Втім, вона наголошує, що продовжить думати про реалізацію цього плану.

Чи праві юніоністи, кажучи, що питання референдуму закрито? Напевно, лише частково.

Дійсно, ШНП у найближчому майбутньому доведеться робити акцент на інших питаннях, тимчасово забувши про референдум.

Втім, у будь-який момент своє слово може сказати й Brexit. У випадку жорсткого сценарію розлучення Британії та ЄС негативні економічні наслідки неминучі. А це майже напевно змінить настрої виборців.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.