Чому рішення ПАРЄ ще не стало поразкою України: аргументи посла

Четвер, 12 жовтня 2017, 07:43 — , представник України в Раді Європи

Рішення Парламентської асамблеї Ради Європи, яке відкриває можливість для зняття санкцій з РФ, стало несподіванкою. Попри те, що "Європейська правда" наперед розписала його деталі та можливі наслідки, не вірилося, що депутати проголосують за нього.

Ближчим часом читайте на ЄвроПравді детальніший опис ситуації, що склалася в Страсбурзі, а наразі, з дозволу постпреда України в Раді Європи Дмитра Кулеби, ми публікуємо його позицію, яка за ключовими пунктами відповідає оцінкам редакції.

* * * * *

Я не переб’ю топ-новину, але хто може, послухайте:

1. Йде гра. Ми б’ємо, нас б’ють. Схвалення доповіді Ніколетті, про яку так багато галасу, це удар, а не нокдаун. Keep calm.

2. Бажання повернути росіян до ПАРЄ є, але гарантій повернення немає. Червона лінія - січень 2018 року. Все, що відбуватиметься до цього, це гра, а не результат гри. Вірогідність повернення наразі дорівнює вірогідності неповернення. Все залежить від купи чинників.

3. Україна не йде на компроміси в питанні повернення росіян до ПАРЄ. Хоча нас схиляють. Вперше про це кажу: два тижні я отримую запитання від посланців - яка ваша ціна за повернення Росії в ПАРЄ? Я відповідаю: виконання резолюцій ПАРЄ. Саме це українські депутати проштовхнули в доповідь Ніколетті. Ця правка ухвалена всупереч опонентам.

4. Суспільство має визначитися: ми стоїмо разом стіною за Крим? Тоді готуйтеся до боротьби і давайте боротися разом. Якщо державу і суспільство роз’єднають, нас переможуть. Не розганяйте зраду.

5. Візит президента Порошенка до ПАРЄ зашкодив сценарію русофілів та нівелював виступ Земана. Але потрібно працювати і далі.

6. Перефразовуючи анекдот, якби ви знали справжні розклади в дипломатії, ви б більше любили домашніх тварин.

Початково опубліковано на facebook, републікується з дозволу автора

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.