Експортери в пошуках підтримки: як допомогти виходу на нові ринки

Понеділок, 22 січня 2018, 09:01 — , Офіс із просування експорту

У 2017 році вперше за останні чотири роки обсяг експорту українських товарів та послуг почав зростати. За 10 місяців цього року експорт зріс на 20,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і становить $35,18 млрд.

Зміна полярності відбулася завдяки низці чинників на двох рівнях – на державному та на рівні бізнесу. З 1 серпня почала діяти Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою, набрали чинності додаткові торговельні преференції ЄС для України, розроблено та прийнято розпорядженням КМУ Експортну стратегію України, з 1 лютого набуває чинності для України Регіональна конвенція про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження товарів (Пан-Євро-Мед).

На рівні бізнесу зміна відбулась у сприйнятті експорту, особливо серед малих та середніх підприємств.

Компанії більш впевнено розглядають експорт як вигідніший спосіб збільшення продажів продукції та послуг.

Упевненість експортувати виникає тоді, коли є знання, вміння, є інформація, тобто розуміння ринку, якщо є партнери чи перевірені контакти в країні експорту та експертна підтримка. Це все додає сміливості компаніям виходити на нові ринки, і для цього працює Офіс з просування експорту, котрий надає послуги експортерам різного рівня готовності.

Ефективне налагодження партнерських стосунків на нових ринках можливе тільки при безпосередньому контакті. Офіс організовує торгові місії та сприяє участі компаній у виставках, а також приймає торгові місії з-за кордону.

Участь у таких подіях дає можливість компанії на місці налагодити контакти з потенційними партнерами, оскільки в рамках торгових місій для кожної компанії окремо організовуються B2B-зустрічі. Офіс проводить підготовчу роботу з учасниками торгових місій - надає пакет документів, що включає аналітику ринку в розрізі діяльності компанії, проводить інформаційні зустрічі та семінари щодо особливостей ведення бізнесу в країні, куди заплановано візит.

Все це допомагає компаніям ефективно вести експортні перемовини та налагоджувати контакти. Участь у торговій місії чи виставці є одним із перших та необхідних кроків для інтернаціоналізації бізнесу. 112 компаній взяли участь у восьми торгових місіях та двох виставках, організованих Офісом за останні 12 місяців, у 2018 році заплановано понад 10 торгмісій та три виставки. 

Найближчими подіями стануть торгова місія до Нігерії та Гани, а також бізнес-візит до Дубаї з відвідуванням міжнародної харчової виставки Gulfood 2018. 

Упевненість в експорті з’являється, коли є кваліфікована підтримка, тобто експортний консалтинг. Офіс з просування експорту надає консультації з інтернаціоналізації бізнесу українським виробникам товарів та послуг. Щоб розпочати співпрацю з Офісом в цьому напрямку, компанія має пройти тест на готовність до експорту, який знаходиться на сайті ЕРО.

Для компаній, котрі відповідають необхідним критеріям, наступним кроком є перевірка експортної ідеї. Фахівці Офісу надають компаніям аргументацію щодо релевантності їх експортних ідей. Це робиться шляхом аналізу торговельних статистичних даних, наявного тарифного та нетарифного регулювання, розгляду можливих перешкод тощо.

Якщо ж компанія-експортер вже чітко визначила, яку продукцію чи послуги вона зацікавлена експортувати, а також обрала для себе пріоритетні країни та профіль потенційного партнера на цих ринках, фахівці Офісу в індивідуальному порядку допомагають їй розробити подальший покроковий план виходу бізнесу на конкретні ринки. За 2017 рік Офіс створив мережу з 72 висококваліфікованих іноземних та локальних консультантів, котрі можуть надавати послуги у 42 країнах світу.

Загалом за 9 місяців роботи 265 компаній скористалися консультаційною допомогою Офісу з просування експорту.

Якщо результати тесту на готовність експортувати складають 69% та нижче - компанії необхідно зробити "домашню роботу", однією зі складових якої є покращення експортних знань та навичок. Для цього можна скористатись Освітніми програмами Офісу.

Для отримання теоретичних та практичних знань в експорті та розробці експортної стратегії компанії при підтримці досвідчених іноземних експертів функціонує освітня програма "Експортна революція". Це дворічна дворівнева програма, котра стартувала в листопаді 2017 року.

Вона розрахована як на експортерів-початківців, так і на компанії з експортним досвідом. До базового рівня можна долучатись до березня цього року, на просунутий рівень (другий рік навчання) можна буде зареєструватись вже з серпня 2018 року, оскільки місця в найперший рік навчання швидко заповнились. Програма розроблена спільно з урядом Естонії та реалізовується за його технічної підтримки. Тематика курсу адаптована для українських експортерів, базуючись на понад 30 освітніх проектах, проведених Офісом протягом останніх 10 місяців.

Практичними інструментами Офісу можуть скористатись компанії, котрі вже експортують або тільки розпочинають кроки в напрямку експорту. Завдяки доступу до платформи Enteprise Europe Network (ENN) українські компанії можуть шукати ділових партнерів у 65 країнах світу. 185 компаній вже скористалися цим інструментом та почали переговори з 210 потенційними партнерами. 

Приєднання України до Угоди СОТ про державні закупівлі (WTO GPA) відкрило українським компаніям доступ до ринку міжнародних публічних закупівель 45 країн світу з річним обсягом в $1,7 трильйонів. Тож основна робота команди напряму GPAinUA полягає в інформаційно-консультаційній підтримці компаній під час участі у міжнародних тендерах.

За рік такі консультації отримали 130 компаній, котрі брали участь у міжнародних тендерах на загальну суму 153 млн євро. 

Для оперативного реагування на потреби експортерів Офіс створив B2G платформу, котра за рік сформувала спільноту з понад 1200 представників бізнесу, органів місцевого самоврядування та асоціацій.

Попереду ще багато роботи для того, щоб українські товари та послуги завоювали більше міжнародних ринків. Швидких та легких рішень не існує, є кропітка та послідовна робота, котру ми готові робити задля того, щоб у світі стало більше українського.

Віримо в українських експортерів!

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.