Сенат Іспанії прийняв закон про зречення короля Хуана Карлоса

Середа, 18 червня 2014, 09:11

Сенат Іспанії (верхня палата парламенту) проголосував за закон про зречення короля Хуана Карлоса. "За" проголосували 233 сенатори, "проти" - п'ять, ще 20 утрималися.Після схвалення Сенату закон про власне зречення має підписати Хуан Карлос.

19 червня присягу складе його син Феліпе, ставши главою держави, повідомляє УНІАН з посиланням на РІА "Новости". Сенатори від правлячої Народної партії і найбільшої опозиційної Соціалістичної робочої партії проголосували за закон.

Однак ряд дрібних об'єднань спробували заблокувати документ, наклавши на нього вето.Так, "Об'єднані ліві" зажадали провести референдум про державну форму правління в країні протягом трьох місяців. "Нам кажуть: "Феліпе VI або хаос", а це поганий багаж, з яким можна здійснювати демократичний процес", - заявив на засіданні Сенату представник "Об'єднаних лівих" Хосе Марія Марискаль.

За його словами, 68% нинішніх жителів Іспанії не брали участь у референдумі 1978 року, який встановив монархічну форму правління. Представник "Лівих республіканців Каталонії" Естер Капелля також заявила, що "іспанці мають право вибирати між монархією і республікою"."Іспанія переживає моральну кризу, в центрі якого опинилася корупція. Це викликає ланцюгову реакцію в іспанському суспільстві, призводить до невдоволення, до відчуження від державних інститутів.

Останнім часом в Іспанії пройшли масові акції протесту з вимогою провести референдум про майбутнє монархії.

Хуан Карлос 2 червня заявив про зречення від іспанської корони і передачу влади своєму синові Феліпе. Наступного дня уряд розробив закон, що дозволяє здійснити зміну влади. 11 червня нижня палата парламенту схвалила закон переважною більшістю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.