Сьогодні обиратимуть генсека Ради Європи

Вівторок, 24 червня 2014, 08:59

У вівторок, 24 червня, у Парламенській асамблеї Ради Європи відбудуться вибори генерального секретаря Ради Європи.

Кандидатами на цей пост було висунуто норвежця Турбйорна Ягланда та німкеню Сабіну Лойтхойссер-Шнарренбергер

Прибічники жорсткої позиції Ради Європи в українському питанні схильні надати перевагу кандидатці з Німеччини. Експерти звертають увагу на те, що Ягланд час від часу був надто активним у співпраці з Росією. Сабіна Лойтхойссер-Шнарренбергер, навпаки, напрацювала собі репутацію бескомпромісного захисника демократичних цінностей. Вона була співдоповідачкою з українських питань, зокрема щодо розслідування вбивства Георгія Гонгадзе, а також щодо Росії у справі компанії "Юкос" Михайла Ходорковського.

Водночас є і протилежна думка — про доречність обрання Ягланда. Він протягом останніх тижнів почав більш активно висловлюватися на захист Києва у конфлікті з Росією. До того ж, він має більше досвіду у проведенні переговорів на найвищому рівні.  

Наразі немає певності у перемозі того чи іншого кандидата. Обидва ведуть непублічну, але активну кампанію серед депутатів ПАРЄ.

Турбйорн Ягланд

Турбйорн Ягланд - норвезький політичний діяч, прем'єр-міністр Норвегії у 1996–1997 роках, міністр закордонних справ Норвегії у 2000–2001 роках, а також генеральний секретар Ради Європи з 2009 року.

Минулого разу Ягланд у першому ж турі виборів отримав абсолютну більшість — 165 голосів, обігнавши Влодзімежа Цімошевича (Польща), який набрав лише 80 голосів з 245 можливих. Після обрання Генеральним Секретарем Ягланд почав здійснювати реформування Ради Європи за підтримки урядів 47 держав-членів. Метою реформи стало перетворення Ради у впливову організацію Європи.

 Сабіна Лойтхойссер-Шнарренбергер

Його суперниця, Сабіна Лойтхойссер-Шнарренбергер – головна фігура соціально-ліберального крила німецької Вільної демократичної партії, політичної сили "другого ешелону" в країні. Вона служила в якості федерального міністра юстиції Німеччини з 1992 по 1996 в кабінеті Гельмута Коля і займала цю ж посаду знову в другому кабінеті Ангели Меркель з 2009 по 2013 рік.

У разі, якщо таємне голосування у парламентській асамблеї не виявить переможця, можливий другий тур виборів у середу, 25 червня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.