Євросоюз передумав: ратифікувати Угоду маємо терміново, вже влітку

Вівторок, 24 червня 2014, 12:34

Україна має невідкладно провести ратифікацію угоди про асоціацію, щоб уникнути можливого скасування торговельних преференцій, наданих Євросоюзом у березні.  Як відомо, дія пільгового режиму, введеного ЄС, спливає 1 листопада.

Про це заявив у вівторок 24 червня Ендрю Разбаш, керівник управління програм допомоги в представництві ЄС в Україні, у виступі під час семінару "Угода про асоціацію – можливості для українського бізнесу".

Раніше європейські посадовці говорили, що очікують ратифікації Угоди Верховною радою у вересні 2014 року

"Необхідно встигнути (завершити ратифікацію) до серпня, щоб тимчасове застосування почалося до завершення дії автономних торговельних преференцій", — наголосив Разбаш. За його словам, після ратифікації процедурно має відбутися передача ратифікаційної грамоти (тип дипломатичного листування).

Однак тимчасове застосування економічної Угоди юридично можливо розпочати лише з першого числа місяця, який настане через два місяці після обміну документами. Простіше кажучи, у разі ратифікації угоди на початку вересня її застосування почнеться не раніше 1 грудня.

Таким чином, протягом листопада Україна може лишитися без преференцій, з високими митами на експорт продукції в ЄС.

"Якщо Рада не зможе вчасно ратифікувати Угоду, добитися продовження пільгового режиму буде дуже складно. Пролонгація торгівельних преференцій  — це дуже складний процес",  — пояснив Разбаш кореспонденту ЄвроПравди.

Раніше джерело ЄвроПравди в структурах ЄС зазначило, що європейські дипломати розпочинають тиск на Київ через побоювання технічного зриву ратифікації — через розпуск Верховної ради, або політичного зриву  — через тиск Росії.

Водночас, ще наприкінці минулого тижня неназваний співрозмовник в ЄС запевняв журналістів, що Брюссель очікує ратифікації угоди лише у вересні. Також натяк на це міститься в рішенні Ради ЄС від 23 червня. 

Оновлено:
пізніше стало відомо, що Грузія та Молдова, які підписуватимуть Угоди про асоціацію разом з Україною, пообіцяли ЄС термінову ратифікацію даного документа. Від Києва таких обіцянок поки не надходило.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.