ЄС ПІДПИСАВ АСОЦІАЦІЮ З УКРАЇНОЮ

П'ятниця, 27 червня 2014, 10:59

Президент України Петро Порошенко, глави держав та урядів країн Євросоюзу, а також президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу і президент Європейської Ради Герман ван Ромпей підписали Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. Підписання відбулося в рамках саміту ЄС, що проходить 27 червня в Брюсселі.

Керівники Євросоюзу в рамках церемонії зазначили, що ЄС може піти на подальше зближення з Україною, а також підкреслили, що знають про європейськиї вибір України, та натякнули на подальше зближення. "Я вважаю, що це (підписання трьох угод с країнами східного партнерства - Ред.) має велике значення не лише для цих країн, але й для всієї Європи", - заявив перед початком церемонії Жозе Мануел Баррозу.

"Мені здається, що це найбільш важливий історичний день з моменту набуття Україною незалежності", - зазначив Петро Порошенко. Окремо президент зробив односторонню декларацію про європейський вибір України, дипломатично розкритикувавши ЄС за нерішучість щодо європейського майбутнього Києва.

З Україною де-юре буде підписано два документи - саму угоду, а також "заключний акт", що підтвердить підписання всіх її глав. Така процедура пов'язана з тим, що частина угоди вже була підписана у березні. Під документом від того часу вже стояли підписи всіх сторін, включно з українським прем’єром Арсенієм Яценюком.

Перед українською угодою керівники ЄС підписали також аналогічні документи з Молдовою та Грузією.

Для початку тимчасового застосування угода має бути ратифікована українським парламентом. В ЄС наголошують на потребі швидкої ратифікації, не пізніше літа – інакше Україна може втрати частину торгівельних преференцій у 2013 році.

Європейська Правда підготувала текст про вплив Угоди про асоціацію на економічне становище громадян.

Крім того, опубліковано першу статтю щодо виконання угоди з серії інфографік від Центру UA, а також грунтовний експертний аналіз впливу угоди на економіку країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.