Договір про відкрите небо не підпишуть 5 червня, у зриві винний ЄС

Середа, 4 червня 2014, 22:10

У четвер, 5 червня, Україна і ЄС планували підписати угоду про єдиний авіаційний простір (так званий "Договір про відкрите небо"). Документ, серед іншого, передбачає право українських і європейських компаній здійснювати рейси між Україною і всіма країнами ЄС без міждержавного узгодження маршрутів.

Цей договір повинен стати гарантій допуску на український ринок європейських low-cost авіакомпаній. Також він ліквідує монополію Міжнародних авіаліній України та їх європейських партнерів на деяких маршрутах (до прикладу - ніні регулярні рейси між Україною та Францією мають право здійснювати лише МАУ та Air France).

"Відкрите небо" вважається запорукою зниження вартості авіаквитків вже з весни 2015 року.

У середу ввечері стало відомо, що намічена на четвер церемонія підписання не відбудеться. Ініціатором перенесення церемонії стала європейська сторона, уточнює "Інтерфакс-Україна".

Інформоване джерело агентства в Єврокомісії стверджує, що підписання відкладено ненадовго: "Дуже ймовірно, що документ буде підписаний 27 червня в Брюсселі". Очікується, що церемонію поєднають з підписанням угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Затримка у підписанні договору пов'язана з внутрішньоєвропейської проблемою - невизначеністю терміна "територія" в контексті Гібралтару.

Джерело Європейської правди зазначає, що при парафування договору (у листопаді 2013 року в Вільнюсі) ЄС взяв на себе зобов'язання надати Києву відповідну юридичну формулу, але за півроку так і не зробив цього.

Планові терміни підписання договору переносяться вже не вперше, стверджує джерело.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.