Європа очікує на рекордний врожай пшениці. З українського зерна можуть збирати мито

Четвер, 5 червня 2014, 16:34

Експерти агенції Bloomberg прогнозують, що цього року в ЄС можуть зібрати 145,9 млн. тонн пшениці, в свтовому масштабі це 20% всіх світових запасів. І це буде рекордний за 6 років урожай, повідомляє Інтерфакс.

У Німеччині і Франції, найбільших європейських виробників пшениці, значної зміни врожаю не очікується, тоді як Великобританія може збільшити збори на чверть порівняно з неврожайним 2013 роком - до 15,07 млн тонн, прогнозують аналітики трейдера Alfred C. Toepfler.

Україна займає шосту позицію у світовому рейтингу експортерів пшениці. Наша держава експортує 10 млн. тонн зерна, з яких майже 8 млн. тонн перепадає на ЄС.

В Міністерстві аграрної політики України звітують, що станом на 2 червня 2014 року, обсяги експортованих та підготовлених до експорту зернових складають складають 32,1 млн. тонн, з яких 9,7 млн. тонн це пшениця.

Водночас, збільшення врожайності в ЄС означатиме, що Брюссель може закрити квоту безмитного ввезення пшениці. Нині, через неврожаї останніх років та збільшення потреби у зерні, ЄС імпортує українську пшеницю без додаткового мита. Однак Брюссель зберігає за собою право скасувати цю привілегію та повернутися лише до того безмитного обсягу, що передбачений Угодою про асоціацію - 1 млн тон на рік.

Зростання врожаю пшениці в Європі також сприятиме збільшення її запасів у світі і зниження цін. На думку економістів, ф'ючерсні контракти на біржі в Парижі можуть подешевшати на 15% до кінця року, до 162 євро за тонну. З квітня, коли вартість пшениці досягла максимуму за 4 місяці на побоювання перебоїв з поставками з Росії і з України, котирування впали на 9,1%.

Якщо порівнювати поточну вартість ф'ючерсних контрактів у Європі з початком року, то зниження склало 6,5%. Тим часом ф'ючерси на американську пшеницю на біржі в Чикаго подорожчали за цей період на 1,4%, так як посуха на Великих рівнинах загрожує врожаю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.