ЄС складно вводити санкції проти РФ через великий взаємний обсяг торгівлі - екс-посол США в Україні

Четвер, 10 липня 2014, 09:20

Можлива третя хвиля економічних санкцій країн Заходу щодо РФ повинна стосуватися основних фінансових інститутів та енергетичного сектора цієї держави. Тоді санкції будуть ефективними, вважає колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

"Санкції мають зачепити інтереси основних фінансових інститутів Росії, наразі вони стосуються лише невеликих банків", - сказав він у середу під час скайп-конференції з Вашингтона, повідомляє Інтерфакс.

Пайфер зазначив, що санкції мають стосуватися енергетичного сектора РФ. Провідні західні компанії в разі введення цих заходів зупинять інвестиції і припинять співпрацю з основними енергетичними компаніями Росії.

Дипломат не поділяє думку, що економічні санкції США та ЄС проти РФ не є ефективними. За його словами, в 2014 році в Росії посилився відтік іноземного капіталу порівняно з 2013 роком, а сотні російських компаній втратили мільярди доларів саме через санкції. Частина компаній також припинила отримувати іноземні інвестиції.

При цьому Стівен Пайфер зазначив, що Євросоюзу важче дається прийняття рішень про санкції щодо РФ, оскільки обсяг торговельних відносин ЄС і Росії вдесятеро перевищує обсяг російсько-американської торгівлі. Він підкреслив, що керівництво Сполучених Штатів може ввести санкції самостійно, але вони будуть менш ефективні, ніж у взаємодії з ЄС.

Говорячи про те, що відбувається на сході України, Пайфер зазначив: у США розуміють, що антитерористична операція буде продовжуватися, особливо після успіхів українських військових у Слов'янську і Краматорську.

Разом з тим, на його думку, найкращим способом вирішення ситуації залишаються політичні методи і переговори. Однак екс-посол розуміє, що існує проблема, з ким вести перемовини.

"Я не думаю, що президент Порошенко буде вести переговори з озброєними людьми", - пояснив він.

Стівен Пайфер підкреслив, що американське керівництво підтримує ініціативи Петра Порошенка з проведення дострокових місцевих виборів на Донбасі, надання певних преференцій для використання російської мови і прагнення зробити так, щоб більшість населення східних областей вірила центральній владі, а не сепаратистам.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.