Країни ЄС можуть розпоряджатися купленим "газпромівським газом" на свій розсуд - Єврокомісія

Четвер, 24 липня 2014, 14:18

В Єврокомісії вважають безпідставними закиди "Газпрома" до країн ЄС про неможливість реверсних поставок газу до України. Купленим в російського монополіста газом країни ЄС можуть розпоряджатись на свій розсуд.

Про це повідомила в четвер на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Сабіне Бергер, передає Інтерфакс.

"Ми вважаємо, що ці загрози покарати компанії абсолютно неприпустимі. Розраховуємо, що "Газпром" буде надійним постачальником, який поважає контрактні зобов'язання по відношенню до європейських партнерів. Ніщо не заважає європейським підприємствам робити, що вони хочуть, з газом, який вони купили у "Газпрому", - сказала Бергер.

За її словами, вони вільні перепродавати газ клієнтам в ЄС або третіх країнах.

Раніше ЄвроПравда писала, що міністр палива і енергетики України Юрій Продан заявив, що в Києві відчувають скорочення реверсних поставок газу з Європи.

"На сьогоднішній день йде скорочення газу реверсом. Ми думаємо, це пов'язано з певними діями "Газпрому". Ви чули ті погрози, які лунали на адресу європейських компаній, з приводу того, що цей реверс незаконний", - сказав Продан журналістам.

Міністр повідомив, що в 24 липня має намір в Брюсселі зустрітись з єврокомісаром з енергетичних питань Гюнтером Еттінгером.

Продан уточнив, що пропускна здатність реверсних поставок становить близько 18 млн куб. м газу, що на сьогоднішній день проходить 7 млн куб. м газу. За його даними, скорочення почалося приблизно два тижні тому.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.