Приєднанню України до європейського енергетичного ринку заважає позиція "Газпрому" - Продан

П'ятниця, 25 липня 2014, 09:37

Міністр палива та енергетики Юрій Продан заявляє, що укласти повноцінні угоди про приєднання України до Єдиного європейського  енергетичного ринку заважає позиція російського "Газпрому".

Таку заяву міністр зробив в інтерв'ю журналістам у четвер в Брюсселі після завершення зустрічі з віце-президентом Європейської комісії Гюнтером Еттінгером, передає УНІАН.

За словами міністра, "Газпром" має угоди з європейськими газотранспортними операторами, які "не відповідають вимогам європейського енергетичного законодавства".

"Наприклад, словацький оператор уклав угоду з "Газпромом" ще до того, як Словаччина вступила в ЄС, і в цьому контракті прописані певні речі, які забороняють постачати газ, тому що не словацький оператор розподіляє відповідні обсяги газу між трейдерами - це робить "Газпром", - пояснив Продан.

Глава Міненерго підкреслив, що європейська комісія готова долучитися до того, щоб врегулювати це питання.

"Є відповідні регуляторні органи, які можуть це питання розглянути, але це не швидкий шлях", - сказав він.

Продан запевнив, що українська сторона хоче мати "повноцінні угоди про так зване приєднання з країнами, з якими Україна має з'єднання по газотранспортних системах — з Польщею, Угорщиною, Словаччиною". "Ми нічого не вимагаємо, але хочемо працювати в рамках європейського законодавства", - наголосив він.

Відповідаючи на запитання УНІАН, що саме є причиною зменшення обсягів реверсного постачання газу до України, Юрій Продан сказав: "Є суб'єктивні та об'єктивні питання — ви чули заяви "Газпрому", в яких він звинувачував європейські компанії у реверсі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.