МВФ зафіксував економічну стагнацію в Європі через кризу в Україні

П'ятниця, 25 липня 2014, 15:18

Міжнародний валютний фонд (МВФ) переглянув прогнози економічної ситуації в Європі. В фінустанові констатують, що військові дії в Україні та на Близькому Сході сповільнили економічне зростання.

Про це йдеться в звіті МВФ, передає Reuters.

Головним чинником гальмування економічного зростання є криза в Україні та на Близькому Сході. Однак, як зазначається в звіті, це суттєво не впливає на загальну картину зростання економіки. 

Зокрема, в МВФ зазначають, що найгіршою є ситуація в економічній сфері Росії. Це спричинено санкціями проти РФ через кризу в Україні.

Раніше в Росії передбачали зростання на рівні 0,2%. Однак запроваджені санкції значно обмежують країну та негативно впливають на економічне зростання.

Як відомо, нещодавно США запровадили ряд санкцій щодо двох найбільших енергетичних компаній і банків РФ, і це, на думку головного економіста МВФ Олівера Бланчарда, штовхає Росію до рецесії.

В свою чергу в Європі теж фіксують економічний спад через кризу в Україні, однак він не такий суттєвий. 

"Сповільнення економічного зростання в країнах ЄС більш залежить від економічного спаду в США", - йдеться в повідомленні.

Раніше центральні банки Сполучених Штатів, Японії, країн єврозони та Великобританії різко знизили відсоткові ставки для стимулювання економічного зростання. Це і тримає на плаву досить хитку економіку ЄС, йдеться в повідомленні.

Такі заходи центробанків одразу оживили ринок, і це, на думку Олівера Бланчарда, "вселяє оптимізм".

Разом з тим, згідно з оприлюдненими оцінками, в Європі з різким зниженням безробіття заробітна платня залишилась на докризовому рівні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.