Єврокомісія закликає країни ЄС вже у вівторок схвалити санкції проти Росії

Понеділок, 28 липня 2014, 09:28

Голова Європейської ради Херман ван Ромпей направив у п'ятницю ввечері листа главам урядів країн ЄС, закликавши їх оперативно підтримати пакет секторальних санкцій проти Росії і дати своїм представникам у Брюсселі вказівку схвалити його у вівторок.

Про це передає Інтерфакс.

Представники країн уже погодили минулого тижня пакет економічних санкцій.

На думку глави Євроради, вони правильно збалансовані і дозволять "сильно вплинути на економіку Росії при помірних наслідках для економік країн ЄС".

Ряд країн пропонували провести екстрений саміт ЄС для схвалення санкцій, які, зокрема, передбачають обмеження щодо найбільших російських банків, однак Ромпей, як випливає з листа, хоче схвалити новий пакет обмежувальних заходів на рівні Комітету постійних представників ЄС - за дорученням керівників 28 країн.

Як писала ЄвроПравда, представники німецького бізнесу на 100% підтримують запровадження санкцій проти РФ.

Цієї ж позиції дотримуються члени уряду Німеччини, яка є найбільшим в Європі торговельним партнером Росії. Цими вихідними вони висловилися на користь санкцій.

Голова Мінфіну ФРН Вольфганг Шойбле в інтерв'ю Bild am Sontag сказав, що країна не може керуватися лише економічними інтересами, оскільки пріоритетом є підтримка миру та стабільності.

Пакет заходів передбачає обмеження на доступ банків з державною участю до ринків капіталу, на торгівлю оборонною продукцією, передачу чутливих технологій, в тому числі в енергетичному секторі.

Зокрема, європейським інвесторам буде заборонено купувати акції і облігації банків, частка держави в яких перевищує 50%. Щодо поставок чутливих технологій буде введена система попереднього схвалення цих поставок з боку ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.