Учасниці групи Pussy Riot в ЄСПЛ вимагають стягнути з Росії 250 тис. євро

Понеділок, 28 липня 2014, 11:04

Учасниці групи Pussy Riot Марія Альохіна і Надія Толоконнікова просять Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) стягнути з Росії 120 тис. євро як компенсацію за моральну шкоду, заподіяну їм кримінальним переслідуванням, повідомляє російська газета "Ведомости".

Таку суму заявлено в запереченнях Альохіної і Толоконнікової на позицію російської влади за їхньою скаргою до ЄСПЛ. Минулого тижня документ було направлено до суду.

Це завершальна стадія комунікації, пояснює Павло Чиков, голова асоціації "Агора", юристи якої представляють учасниць Pussy Riot у суді.

У російського уряду буде можливість висловитися з приводу вказаної суми компенсації, після чого суд має приступити до підготовки рішення, яке може відбутися ще до кінця цього року, сподівається Чиков.

Позивачки також просять компенсувати їм 10 000 євро судових витрат - таким чином, загальна сума претензій досягає 250 000 євро, передає УНІАН.

Альохіна і Толоконнікова вважають, що під час слідства і суду у справі про панк-молебень було порушено їхні права на свободу висловлювання думки, свободу й особисту недоторканність, заборону тортур і право на справедливий судовий розгляд (статті 10, 5, 3 і 6 Європейської конвенції з прав людини).

Російська влада, відповідаючи на запитання ЄСПЛ за скаргою Pussy Riot, не погодилася з таким трактуванням. Москва спростовує звинувачення в нелюдському поводженні, посилаючись на те, що, наприклад, скляні клітки використовуються в багатьох країнах і досі це не сприймалося як порушення прав людини.

Кримінальне переслідування за панк-молебень теж не можна вважати замахом на свободу слова, наполягають в уряді: втручання "мало побічний характер щодо кримінальної відповідальності за вчинений злочин" і мало законну мету - захист права на свободу віросповідання православних християн.

ЄСПЛ вже визнавав нелюдяним поводженням металеві клітки в судах, нагадують Альохіна і Толоконнікова, а скляні "акваріуми" - ще гірше: погано чути учасників процесу, задушливо, а спілкуватися з адвокатами можна тільки через вузьке віконце на рівні метра від підлоги.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.