Баррозу та Ромпей пояснили санкції проти РФ: "насилля виходить з-під контролю"

Вівторок, 29 липня 2014, 20:42

Президент Європейської ради Херман ван Ромпей та президент Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу у спільній заяві, поширеній ввечері у вівторок 29 липня, прокоментували рішення ЄС щодо введення третього рівня санкцій проти Росії.

"Європейський Союз погодив пакет значних додаткових заходів, скерованих на обмеження секторального співробітництва з Російською Федерацією. Це рішення обмежить доступ на ринки капіталу ЄС для російських державних фінансових інститутів, накладе ембарго на торгівлю зброєю, встановить заборону на експорт товарів подвійного призначення для військових користувачів і скоротить доступ до чутливих технологій, особливо в галузі нафтового сектора", - йдеться в заяві найвищих посадових осіб Євросоюзу.

Також лідери Євросоюзу пообіцяли, що в пакеті нових санкцій буде розширено перелік осіб та організацій, щодо яких будуть застосовані арешт активів та заборона в'їзду до ЄС.

Політики зазначили, що робили все від них залежне для владнання конфлікту шляхом переговорів, але Росія, на їхнє переконання, не підтримала мирні зусилля.

"Потужна пропагандистська машина, спонсорована російською державою, продовжує підтримувати незаконні дії озброєних сепаратистів (на сході України)", - зазначили Баррозу та Ромпей.

"Коли спіраль насильства виходить з-під контролю і призводить до вбивства майже 300 мирних жителів, ситуація вимагає термінових і рішучих заходів реагування. Європейський Союз виконуватиме свої зобов'язання щодо захисту і забезпечення безпеки своїх громадян, а також підтримуватиме своїх сусідів і партнерів", - пояснили лідери ЄС мотиви термінового впровадження секторальних санкцій проти РФ.

"Ці санкції надсилають лідерам РФ потужний сигнал: дестабілізація України або будь-якої іншої європейської держави коштуватиме вашій економіці чимало. Дії Росії чимдалі більше ізолюють її", - йдеться в заяві.

Як повідомляла Європейська правда, у вівторок 29 липня в Брюсселі був погоджений пакет санкцій "третього рівня" проти Російської Федерації.

Санкції стосуватимуться енергетичного, фінансового секторів та продукції військового та подвійного призначення.

Для їх введення в дію ЄС піде на юридичну хитрість - буде проведений "письмовий саміт" Євросоюзу.

В спеціальному роз'ясненні, яке поширене прес-службою Європейської ради, стверджується, що процедуру буде завершено і рішення про третій рівень санкцій буде опубліковане ввечері 31 липня. Персональний список осіб, що підпадають під обмеження, буде оприлюднений 30 липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.