Франція уточнила звинувачення щодо Ніколя Саркозі

Четвер, 3 липня 2014, 09:48

Проти Ніколя Саркозі почали розслідування у трьох справах, повідомляє ВВС.

Зокрема, колишнього президента підозрюють у тому, що він отримував від судді інформацію щодо розслідування справи про незаконне фінансування своєї передвиборчої кампанії у 2007 році лівійським диктатором Муаммаром Каддафі. За секретні дані Саркозі нібито обіцяв йому впливову посаду в Монако.

Колишнього лідера також підозрювали в незаконному отриманні коштів на політичну діяльність від власниці L’Oreal Ліліан Беттанкур. Однак торік у жовтні французька прокуратура закрила цю справу.

Також розслідування має на меті визначити його роль у прийнятті рішення колишнім-міністром фінансів Крістін Лагард щодо арбітражного врегулювання з французьким бізнесменом Бернаром Тапі.

Він називає слідство політично вмотивованим і не погоджується зі звинуваченнями.

Як повідомляла ЄвроПравда, 1 липня Саркозі затримала поліція. Після 15-годинного допиту пан Саркозі постав перед судом, пізніше підозрюваного відпустили.  Відомо, що це перший такий випадок в історії Франції.

"Ніколя Саркозі такий самий громадянин, як і всі інші, - заявив речник французького уряду Стефан Ле Фоль. - На нього також поширюється презумпція невинності". Ле Фоль заперечує можливість впливу чинного уряду на цю справу.

Щодо адвоката екс-президента Тьєррі Ерцога та суддів Жильбера Азібера та Патріка Сассуа було розпочато аналогічні розслідування, котрі пізніше можуть призвести до відкриття судового слідства.

За зловживання службовим становищем французьке законодавство карає ув’язненням на строк до п’яти років і штрафом у 500 000 євро.

Нові проблеми з правосуддям можуть поставити крапку на амбіціях Саркозі знову взяти участь у виборах президента у 2017 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.