Грузія виграла позов до Росії в Європейському суді з прав людини

Четвер, 3 липня 2014, 14:00

Європейський суд з прав людини виніс рішення за позовом Грузії до Росії у справі про масову депортацію грузинських громадян.

Страсбурзький суд постановив, що Росія порушила низку статей Європейської конвенції з прав людини. Зокрема, статтю 3, яка забороняє тортури і нелюдське та принизливе поводження; статтю 5 про право на свободу і особисту недоторканність; статтю 13 про право на ефективний засіб правового захисту; статтю 4, яка забороняє колективне вислання іноземців.

У сторін буде рік, щоб представити свої позиції щодо виплати компенсації та повідомити суд про можливу мирову угоду.

Цей позов був поданий Грузією ще в березні 2007 року, а процес розпочався два роки тому. Тбілісі звинуватив Росію в "незаконних арештах та масовій депортації під час антигрузинської кампанії 2006-2007 років".

Слід нагадати, що у відповідь на затримання у вересні 2006 року п'ятьох російських військовослужбовців на території Грузії Москва почала тотальну перевірку легального статусу громадян, які проживають на території Росії. У позові, зокрема, вказується, що щонайменше 2380 громадян Грузії під час висилки на батьківщину "містилися у поганих умовах".

Нагадаємо також, що Україна подала до Європейського суду два крупних позови проти Росії: за наслідками анексії Криму та за порушення прав дітей, що були вивезені терористами на територію РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.