G7 та ЄС: за відсутності прогресу санкції проти Росії знову будуть посилені

Четвер, 31 липня 2014, 08:22

Лідери країн "великої сімки", а також президенти Єврокомісії та Європейської ради виступили зі спільною заявою, в якій попередили Росію про намір посилити санкції у разі, якщо політика Кремля щодо підтримки сепаратистів в Україні не зміниться.

Заяву було поширено на офіційному сайті ЄС в середу пізно ввечері.

Політики не уточнюють можливі строки введення нових санкцій, але зазначають, що наразі лишаються відкритими обидва варіанти - як скасування вже діючих санкцій, так і введення нових.

Як повідомляла ЄвроПравда, раніше про можливість посилення санкцій заявляла канцлер Німеччини Ангела Меркель.

"Ми закликаємо Росію використати свій вплив на групи сепаратистів та забезпечити ефективний контроль за кордоном, включаючи механізми спостереження ОБСЄ... У Росії досі є можливість обрати шлях деескалації, який призведе до зняття санкцій. Якщо вона цього не зробить, ми готові збільшити ціну (яку має заплатити РФ) за її ворожі дії".

Заява керівників Євросоюзу та країн "великої сімки" підкреслює, що підставою для введення санкцій "третього рівня" стали дії Кремля та підконтрольних йому сил після катастрофи лайнера Malaysia Airlines.

"Ця жахлива подія (збиття авіалайнера з території, що підкотрольна проросійським бойовикам) мала стати вододілом у даному конфлікті, який повинен був змусити Росію припинити підтримку нею незаконних збройних формувань... а також припинити постачання зброї, обладняння та бойовиків через кордон... Однак, на жаль, Росія не змінила свого курсу", - йдеться у документі.

Коментуючи цю заяву, прес-секретар президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу Піа Аренкільде підкреслила, що для посилення тиску "сімка" та ЄС не чекатимуть на погіршенні ситуації - достатньо нинішньої бездіяльності Москви у питанні деескалації на сході України.

"Росія все ще може обрати деескалацію. Якщо вона цього не зробить, G7 готова підвищити ціну дій Росії", - заявила Аренкільде.

Нагадаємо, у вівторок 29 липня Євросоюз офіційно підтвердив, що погодив пакет економічних санкцій проти Росії, які стосуються доступу  держбанків РФ до капіталу ЄС, експорту озброєнь і продукції подвійного призначення, а також доступу до технологій і устаткування для нафтової галузі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.