Туркменістан через Туреччину постачатиме газ до Європи

Понеділок, 7 липня 2014, 09:01

Намагаючись скоротити залежність від Росії, Європа готова купувати у Туркменістані газ, який транспортуватимуть через Туреччину. Відповідну угоду вже підписано, повідомляє Українська енергетика.

Президент Туреччини Абдулла Гюль зустрівся зі своїм туркменським колегою Гурбангули Бердимухамедовим минулого місяця. Після зустрічі Гюль повідомив, що Туреччина постачатиме туркменський газ на європейські ринки. Однак він не вдавався до подробиць, в якій кількості Туреччина транспортуватиме газ до Європи.

"Туреччина зобов’язана використовувати свої географічні переваги в правильний спосіб", - заявив міністр енергетики Туреччини Танер Їлдиз. "Країни, розташовані східніше від Туреччини, мають 65% від світових запасів енергетичних ресурсів, тоді як західні споживачі складають 65% від світового споживання".

Сторони погодили, що туркменський газ йтиме через Транс-Анатолійський газопровід, який буде запущений до 2018 року.

Одночасно Туреччина офіційно заявила, що туркменський газ допоможе їй зменшити залежність (60% - ЄвроПравда) від російського блакитного палива.

Нагадаємо, що з запасами в 32 трлн кубометрів природного газу (12% від світових запасів) Туркменістан є четвертою найбільшою країною за видобутком газу у світі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: