Німці подали позов до "Газпрому" в стокгольмський арбітраж

Понеділок, 7 липня 2014, 11:11

Німецька E. On Global Commodities SE звернулася з позовом до "Газпрому" в стокгольмський арбітраж з вимогою перегляду цін за довгостроковими контрактами, повідомив "Інтерфакс" з посиланням на джерело, знайоме з ситуацією.

"Контракти передбачають регулярний перегляд цін, що забезпечує можливість купувати російський газ за конкурентоспроможними ринковими цінами", - сказав представник E. On, відмовившись від інших коментарів. Представник "Газпрому" відмовився від коментарів.

Як розповідає джерело, близьке до однієї з компаній, з 2012 року між "Газпромом" і E.On діє "корегуюча" додаткова угода, яка дозволяє німцям купувати газ зі знижкою. У 2013 р. компанія отримала 19,6 млрд куб. м російського газу. Тепер "Газпром" відмовився надавати знижку за цією угодою, пославшись на зміну ринкових цін. Саме про це сторони і будуть сперечатися в Стокгольмі, розповідає джерело.

Спори про перегляд контрактних цін "Газпром" веде також з Shell, пише "Інтерфакс". У листопаді обіцяє почати переговори про перегляд контракту і польська PGNiG, повідомляє ІТАР-ТАСС. Отримати коментарі польської компанії не вдалося. "Проблеми з цінами за контрактами з "Газпромом" існують у багатьох європейських компаній", - розповідає один з великих європейських клієнтів "Газпрому". Але ось, наприклад, італійській Eni вдалося внести до контракту корегування.

"Європу вразила спотова свідомість, через це вона програла конкуренцію за світовий СПГ, він пішов зі спотового ринку Євросоюзу і пішов за довгостроковими контрактами в Азію, де ціни вищі, і в Європу вже не повернеться", - попереджав голова правління "Газпрому" Олексій Міллер. "Умови диктує ринок... Наші клієнти в Європі вимагають від нас цін, заснованих на спотових ринкових цінах. І ми змушені йти на поступки, інакше ми ризикуємо втратити своїх клієнтів", - сказав один з клієнтів "Газпрому".

"Згідно з BAFA, з березня основним постачальником газу до Німеччини стала Норвегія", - говорить директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. На його думку, причина в тому, що російський газ став найдорожчим у країні. "Газпром" виграє від зниження - зростуть обсяги продажів: досвід минулого року показав, що зниження цін корисне", - відзначає Корчемкін. У 2013 році "Газпром" поставив до Європи і Туреччини рекордні 162,7 млрд куб. м газу, збільшивши свою частку на ринку до 30%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.