ЄСПЛ направив Росії та Україні питання щодо викрадення опозиціонера Развозжаєва - адвокат

Вівторок, 8 липня 2014, 09:26

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) звернувся до урядів Росії і України з питаннями про можливе викрадення опозиціонера Леоніда Развозжаєва, обвинуваченого в підготовці масових заворушень, стверджує захист Развозжаєва.

"ЄСПЛ направив Росії та Україні питання щодо викрадення Развозжаєва, його неправомірного арешту, продовження строку тримання під вартою, ненадання медичної допомоги, нелюдського поводження в залі суду", - повідомив "Інтерфаксу" у вівторок адвокат фігуранта Дмитро Аграновський.

Він зазначив, що ЄСПЛ поставив Росії 18 питань, а Україні - дев'ять.

"Термін відповіді - до 15 вересня 2014 року, за прискореною процедурою", - сказав захисник.

Активіст "Лівого фронту" Леонід Развозжаєв є в Росії фігурантом декількох кримінальних справ. Він проходить у об'єднаній справі про заворушення на Болотній площі в Москві у травні 2012 року, приготування до організації масових заворушень на території РФ, незаконний перетин кордону і свідомо помилковий донос.

Крім того, опозиціонера звинувачували в розбої, скоєному в 1997 році в Ангарську (Іркутська область), але це провадження було припинено за закінченням терміну давності.

Підставою для розслідування справи про організацію масових заворушень у РФ стали результати перевірки відомостей, викладених у фільмі "Анатомія протесту-2", що демонструвався на телеканалі НТВ 5 жовтня. Повідомлялося, що Леонід Развозжаєв сам з'явився з повинною до СК РФ і дав свідчення. Проте пізніше його адвокат повідомив, що опозиціонер написав заяву, в якій відмовився від явки з повинною і своїх свідчень, тому що вони були надані під тиском.

У січні 2013 року зазначену кримінальну справу було об'єднано зі справою про масові заворушення на Болотній площі 6 травня 2012 року.

4 грудня 2012 року проти опозиціонера було порушено справу про незаконний перетин державного кордону. За даними слідства, Развозжаєв, знаючи про перевірку, що проводиться стосовно нього у зв'язку з виходом фільму "Анатомія протесту-2", вирішив сховатися від слідчих органів Росії.

За версією СКР, 15 жовтня Леонід Развозжаєв придбав квиток на потяг до Києва, скориставшись паспортом свого брата, і перетнув державний кордон РФ без дійсних документів на право виїзду з країни. Назад опозиціонер повернувся самостійно на таксі, у якому їхав аж до Москви. Між тим Развозжаєв стверджує, що його викрали в Україні, насильно доставили в РФ і піддали тортурам. У порушенні кримінальної справи за заявою про викрадення та катування йому було відмовлено.

На засіданні Мосміськсуду минулого понеділка, 7 липня, державний обвинувач попросив засудити Развозжаєва до 8 років колонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.