Єлісєєв вимагає від ЄС санкцій через викрадення Росією Надії Савченко

Середа, 9 липня 2014, 14:30

Глава представництва України при ЄС, посол Костянтин Єлісєєв вимагає від Євросоюзу запровадити нові санкції щодо Росії через дії російських спецслужб з викрадення української льотчиці Надії Савченко.

Про це "Європейській правді" повідомили у диппредставництві.

Єлісєєв звернувся з цього приводу до керівництва Єврокомісії та Європарламенту.

Посол закликав ці інституції "дати рішучу оцінку зазначеним діям Москви, виявити принциповість у відстоюванні європейських цінностей та активно залучитися до заходів української сторони задля негайного звільнення громадянки України".

"Чергове порушення Росією універсальних норм міжнародного права має стати каталізатором запровадження Європейським Союзом жорсткіших санкцій до РФ, у тому числі в контексті висновків Ради ЄС від 27 червня цього року", - йдеться в повідомленні.

Необхідно зазначити, що Єврокомісія та Європарламент, до яких спрямоване звернення, не мають важелів для введення санкцій – це належить до компетенції Європейської Ради.

Дипломатичні джерела ЄвроПравди зазначають, що наразі зберігається можливість підвищення рівня санкцій за підсумками засідання Європейської Ради 16 липня.

Раніше МЗС вже оприлюднило заяву щодо необхідності введення нових санкцій через цей інцидент.

Як відомо, Надія Савченко була взята в полон сепаратистами наприкінці червня. У допиті, який проводили російські журналісти, вона пояснила, що пішла забирати полонених, коли її захопили. Домовитися з терористами про її звільнення не вдалося.

Згодом з'ясувалося, що льотчиця опинилася в СІЗО у Воронежі.

Російська влада стверджує, що Савченко з власної волі нелегально перейшла на територію Росії, видавши себе за біженку. Українська влада переконана, що її доля є черговим прикладом співпраці терористів зі спецслужбами Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.