Польща офіційно висунула Сікорського на посаду Ештон

П'ятниця, 1 серпня 2014, 08:40

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск офіційно запропонував Євросоюзу призначити поляка Радослава Сікорського на посаду високого представника ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики, яку нині обіймає баронеса Кетрін Ештон.

Ця інформація була оприлюднена в четвер увечері. Спершу про неї повідомила агенція PAP з посиланням на джерела, а згодом її підтвердив генсек правлячої партії "Громадянська платформа" Павел Грась.

"Ця посада для нас є пріоритетом", - додав Грась.

Зараз Сікорський є міністром закордонних справ Польщі, його вважають одним з найпотужніших лоббістів України в ЄС.

Як відомо, новий керівник європейської дипломатії має бути призначений восени 2014 року в рамках планової ротації Єврокомісії.

Дональд Туск у своєму twitter прокоментував кандидатуру Сікорського (не називаючи, щоправда, посаду, на яку того номіновано).

"Для ПіС (опозиційна партія Ярослава Качинського) Сікорський є надто м'яким по відношенню до Росії. Для політиків з ЄС він - надто жорсткий. Для всіх він - компетентний. Тобто саме такий, як треба".

Між тим польські спостерігачі не надто високо оцінюють шанси глави МЗС Польщі обійняти найвищу посаду в європейській дипломатії, зазначає Gazeta Wyborcza.

Як повідомляла Європейська правда, за попередніми квотними домовленостями країни-члени ЄС хотіли би призначити на цю посаду жінку, яка представляла би лівоцентристську партію. А Сікорський є чоловіком, та ще й правоцентристом.

Однак лишається шанс, що глава МЗС Польші отримає в Єврокомісії інший портфель, дотичний до України - приміром, він може стати комісаром з питань розширення та сусідства (зараз таку посаду обіймає чех Штефан Фюле).

Очікується, що погоджена кандидатура високого представника буде визначена в рамках самміту ЄС 30 серпні. У разі відсутності консенсусу країн-членів розгляд питання може бути відкладений.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.