У Польщі судитимуть волонтерів, що доправляли бронежилети в Україну

Понеділок, 11 серпня 2014, 10:04

Представники варшавського фонду "Відкритий діалог" мають у понеділок постати перед судом у прикордонній місцевості Томашів Люблинський (Tomaszów Lubelski). Це саме вони переправляли через польсько-український кордон бронежилети для українських солдатів. 

Про це повідомляє "Польське радіо".

Ще у березні група українців намагалася перевезти через кордон бронежилети, що їх було закуплено фондом. Однак ці предмети були затримані митниками Замостя (Zamość).

Речник фонду "Відкритий діалог" Томаш Шувара каже, що, можливо, їм буде присуджено значну міру покарання, але ентузіасти вірять у позитивне рішення.

"Це може бути навіть десять років позбавлення волі, але такі провадження в Польщі вже не раз були закриті, з огляду на мізерний характер правопорушення – так прокуратура раніше це характеризувала. Натомість коли хтось не декларував вантаж на кордоні й намагався нелегально перевезти такі бронежилети, – що також дискусійне у нашому випадку, – тоді здебільшого присуджувалися грошові штрафи. Але нас найбільше турбує зникнення цього товару, бо нам важливо, аби він потрапив на Схід", – каже Томаш Шувара.

На думку речника "Відкритого діалогу", у справі перевезення військового спорядження потрібні законодавчі зміни. Згідно з польським правом, одна особа може перевезти лише один бронежилет.

"Це досить делікатне обладнання; бронежилет, у який було здійснено постріл, в принципі необхідно замінити. Самі виробники кажуть, що бронежилет може служити два роки, а потім його треба замінити. Чому в міністерстві вважають, що можна перевозити лише одну штуку, – я не знаю. Нам важливо, щоб митники були до нас більш прихильні, тому ми чекаємо, коли з’явиться новий запис цього закону", – каже Шувара.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.