Чехія хоче більше санкцій для Росії

П'ятниця, 22 серпня 2014, 08:44

Європейський союз повинен дотримуватися політики впровадження цілеспрямованих санкцій щодо Росії, незважаючи на відповідні заходи з боку Москви, які шкодять економіці Європи, заявив в четвер міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек.

Про це повідомляє Reuters.

Єдність ЄС з даного питання похитнулася після того, як прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у п'ятницю, що 28 країн-членів "вистрілили собі в ногу" і що політика санкцій повинна бути переглянута.

Його коментарі прозвучали через день після слів словацького колеги Роберта Фіцо, який піддав критиці санкції, як "безглузді", кажучи, що вони є загрозою для економічного зростання ЄС.

"Мені важко уявити, які у нас були альтернативи", - сказав міністр після зустрічі з чеськими представниками бізнес-структур.

"Я вважаю, що не важко пояснити, чому ми це зробили", - сказав він. Заоралек нагадав анексію Криму Росією, а також крах малазійського авіалайнера над українською територією, на якій проросійські сепаратисти і урядові війська ведуть бойові дії.

Словаччина і Угорщина мають важливі економічні та енергетичні зв'язки з Росією, і були критичні до санкції ЄС в минулому.

Чехи теж починають рахувати вплив на експортерів, і деякі празькі чиновники піддали критиці санкції, в тому числі міністр фінансів Андрій Бабіш.

"(Санкції) нічого не принесли, вони не принесуть нічого, а між тим конфлікт наростає . Популярність Путіна також, це стимулює націоналістичні настрої в Росії,  що погано," - сказав Бабіш газеті "Право" минулими вихідними.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.