Радянський пам'ятник у Литві пропонують посадити в клітку

Четвер, 28 серпня 2014, 08:36

Вільнюський архітектор Аудрюс Амбрасас  запропонував нестандартний для прихильників і противників радянської спадщини компроміс щодо скульптур Зеленого моста. Одна з них являє собою статую двох радянських солдатів.

Він створив проект, за яким скульптури були б укладені в металеві конструкції - своєрідні клітини, які, за його словами, символізували б дистанцію литовського суспільства від радянського минулого, пише Російська служба ВВС.

Фахівці з охорони культурної та історичної спадщини, неодноразово виступали за збереження скульптур Зеленого моста, схвалили таку ініціативу архітектора. Проте в департаменті розвитку міста  художній перформанс архітектора не зрозуміли і навіть угледіли в ньому політичну підоснову.

"Ми представили на суд фахівців короткочасні інсталяції, і всі фахівці охорони культурної спадщини схвалили цей проект. Однак від самоврядування було отримано відповідь, що з якихось технічних причин дозвіл видано не буде", - розповів архітектор.

"Люди з департаменту розвитку міста, які погоджують такі дозволи, виразно показують нагору", - Амбрасас натякає, що реалізувати його художній перформанс заборонив особисто мер Вільнюса Артурас Зуокас.

"Ми не бачимо можливості здійснювати ідеї, які служать підставою для провокацій і сварять громадськість. Я вважаю, що мистецтво має об'єднувати людей. Недаремно лауреат Нобелівської премії, письменник і філософ [Альбер] Камю говорив, що основна функція мистецтва - об'єднувати народи, а не налаштовувати їх один проти одного", - Зуокас заявив в інтерв'ю у відповідь на претензії архітектора.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.