Суд ЄС опублікував заяви Януковича і Курченка. Вони доводять, що Київ їх не переслідує

Понеділок, 4 серпня 2014, 17:28

4 серпня Офіційний журнал ЄС опублікував частину супровідних документів до позовів громадянина України Віктора Федоровича Януковича та Сергія Віталійовича Курченка проти Європейської ради.

Обидва вони намагаються скасувати персональні санкції, введені Євросоюзом – заборону на в’їзд та арешт активів.

Опублікованими є деякі матеріали справ T-346/14, T-347/14, T-348/14 "Yanukovych v Council" та справи T-349/14 "Kurchenko v Council". Всі чотири документи були зареєстровані в Суді ЄС в Люксембурзі ще в травні, але досі не публікувалися.

Янукович запевняє, що рішення про санкції щодо нього мають бути скасовані, оскільки Рада ЄС скористалася хибними даними.

"Вони (Рада ЄС) помилково стверджували, що чинний, законно та демократично обраний президент, тобто заявник (Янукович), є "колишнім президентом", а також підтримали так званого тимчасового президента та тимчасовий уряд, які прийшли без законних і демократичних виборів, а захопили владу силою, з порушенням верховенства прав і принципів демократії", - переконує Віктор Янукович суддів Європейского суду.

Окремий абзац Янукович присвятив доведенню того, що проти нього не можна було впроваджувати персональні санкції.

Щоби довести це, колишній президент послався на те, що в квітні – на момент ухвалення санкційних рішень ЄС - він не був офіційно звинувачений в Україні у скоєнні злочинів.

"На той момент позивач не був визначений судовим або будь-яким іншим уповноваженим органом як особа, відповідальна за привласнення державних коштів; він також не був об’єктом кримінального провадження щодо привласнення коштів чи їх нелегального переміщення за кордон", - доводить Янукович та його юристи у позові до ЄС.

Схожі пояснення містяться у документах, що оприлюднені в рамках позову Сергія Курченка. Він, щоправда, визнає, що є фігурантом певних кримінальних розслідувань, але наголошує, що його вину в Україні не доведено і йому навіть не висунуто офіційного звинувачення.

Оприлюднення даних документів Офіційним журналом ЄС не означає вчинення Судом ЄС яких-небудь дій.

Дати слухань щодо позовів Януковича та Курченка наразі не призначено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.