"Роснефть" обійшла санкції ЄС

Четвер, 7 серпня 2014, 09:37

Російська державна нафтова компанія "Роснефть" уклала угоди з норвезькою та швейцарською компаніями. Таким чином вона обійшла санкції ЄС, які забороняють постачання технологій та обладнання для глибоководного видобутку нафти, в тому числі на Арктичному шельфі.

Про це пише Business Insider.

На початку серпня 2014 року "Роснефть" купила частку в одній з найбільших у світі нафтосервісних компаній-підрядників - швейцарській Weatherford, повідомили в прес-службі компанії.

Згідно з угодою, російська сторона отримала вісім структурних підрозділів, що займаються бурінням і ремонтом свердловин в Росії та Венесуелі.

Сторони також домовилися про довгострокове співробітництво в галузі нафтосервісних послуг. Сума угоди не розголошується. Проте, як стало відомо з рішення Ради директорів російської компанії від 28 липня, "Роснефть" заплатила не більше $398,3 млн за швейцарські активи.

"Роснефть"  також підписала довгострокову угоду щодо буріння морських свердловин з норвезькою компанією North Atlantic Drilling Ltd. Угода включає в себе використання до 2022 року шести морських бурових установок для видобутку на шельфі, в тому числі в умовах Арктики.

Минулого тижня Європейський Союз заборонив постачання технологій для глибоководного буріння нафтових свердловин в Росію, через що великі проекти "Роснефти" на шельфі опинилися під загрозою.

Однак контракти з норвезькою та швейцарською компаніями дозволять Росії обійти ці обмеження.

Треба зазначити, що Норвегія, як правило, вводить санкції симетрично до ЄС, тоді як Швейцарія декларувала, що не приєднуватиметься до секторальних економічних санкцій. А також що у випадку системних порушень через посередника ЄС теоретично може змінити умови санкцій таким чином, аби припинити даний канал постачання в РФ забороненого обладнання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.