Італію вмовили - санкції проти Росії таки набудуть чинності

Оновлено
Четвер, 11 вересня 2014, 15:29

Нові санкції проти Росії будуть опубліковані до кінця тижня.

Про це повідомив речник прем’єр-міністра Великої Британії, пише Reuters.

За його словами, європейські лідери розмовляли в четвер вранці й домовилися запровадити пакет санкцій проти Росії в кінці тижня.

"Сьогодні вранці прем'єр-міністр мав телефонну розмову з європейськими лідерами, зокрема з президентом Європейської ради Херманом ван Ромпеєм, канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і прем'єр-міністром Італії Маттео Ренці", - сказав речник Кемерона.

"Вони обговорювали тему санкцій щодо Росії в контексті України та початок реалізації пакету санкцій, який був узгоджений на початку тижня",  - відзначив він.

"Європейські лідери досягли згоди, що санкції повинні бути опубліковані до кінця тижня", - сказав речник.

"Посилення санкцій працює, і тому надзвичайно важливо, щоб ці санкції імплементувалися", - зауважив він.

Це рішення також підтвердив президент Європейської ради Герман ван Ромпей у своєму повідомленні.

За його словами, новий пакет санкцій вступить у силу 12 вересня.

Разом з тим, комітет постійних представників (COREPER) до кінця місяця проводитиме комплексну перевірку реалізації плану мирного врегулювання, зазначається у повідомленні.

"Ми завжди підкреслювали оборотність та можливість розширення наших обмежувальних заходів. Таким чином, у світлі розгляду ситуації на місцях, Єврокомісія та Європейська служба зовнішніх дій можуть вносити пропозиції про зміну, призупинення або скасування санкцій загалом або частково", - зазначає Ромпей.

Відзначимо, що під час прес-брифінгів європейські високопосадовці неодноразово говорили про різницю між "набуттям чинності" та "застосуванням" санкцій.

Таким чином, чи будуть нововведені санкції застосуватися, наразі невідомо.

Як відомо, санкції набирають чиннності після публікації в офіційному журналі Європейського союзу.

Нагадаємо, 10 вересня міністр закордонних справ Італії та новообраний високий представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні заявила, що з санкціями проти Росії потрібно почекати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.