Україна просить ЄС надати ще 2 млрд євро допомоги. ЄК почала оцінювання

Вівторок, 16 вересня 2014, 15:17

Український уряд просить Єврокомісію надати додаткові 2 млрд євро у вигляді макрофінансової допомоги, яку буде спрямовано до бюджету.

Про це заявила у вівторок, під час засідання комітету ВР з питань європейської інтеграції, директор департаменту боргової та міжнародної фінансової підтримки Мінфіну Галина Пахарчук, передає кореспондент "Європейської правди".

"Ми звернулися до ЄС за наступною макрофінансовою допомогою в обсязі 2 млрд євро", - заявила вона, коментуючи очікувані надходження до державного бюджету, які є необхідними для виконання Угоди про асоціацію з ЄС.

Джерела "Європейської правди" в структурах ЄС підтвердили існування такого запиту та пояснили, що цю суму формують два різних звернення від української сторони.

Між тим фактичне надходження коштів до Києва може залежати від того, чи виконує Київ попередньо узгоджені умови щодо макрофінансової стабільності. Ці умови було погоджено при виділенні в червні перших траншів допомоги на суму 610 млн євро, зазначають співрозмовники видання.

"Рішення про резервування одного мільярду євро вже було ухвалене раніше, але зараз потрібно ухвалити рішення про фактичне виділення. Наразі вирішується, чи будуть там умови. Щодо другого мільярду – тут ситуація складніша, немає навіть рішення про виділення", - пояснило джерело.

За даними ЄвроПравди, наразі в Києві перебуває оцінювальна місія ЄС, яка має надати свою рекомендацію про виконання Україною низки індикаторів.

Макрофінансову допомогу ЄС формує за допомогою кредитних коштів від ЄБРР та ЄІБ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.