Україна накопичила мільярдний борг за рішеннями ЄСПЛ

Вівторок, 16 вересня 2014, 15:52

Борг України за рішеннями Європейського суду з прав людини та національних судів, рішення яких підтверджені в Страсбурзі, досяг 1 млрд грн.

Про це у вівторок 16 вересня заявила журналістам урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Наталія Севостьянова, яку цитує "Інтерфакс-Україна".

"Сума сягає 1 млрд грн. Це – борг за рішеннями європейського суду та національних судів. Тому що у більшості справ ми повинні не тільки сплатити компенсацію, але і виконати рішення національного суду - сплатити ту суму, яка визначена у (вихідному) рішення", - повідомила Севостьянова.

Як відомо, левова частка позовів проти України в ЄСПЛ пов'язана з тим, що держава, державні органи, а також держкомпанії не виконують рішення національних судів і не сплачують борги громадянам України.

За словами урядового уповноваженого, існує спеціальна програма виконання рішень міжнародних судів, за якою здійснюються виплати. "На поточний рік у нас виділено 170 млн грн", - уточнила вона.

Наталія Севостьянова зазначила, що нові рішення різко збільшують суму заборгованості.

"Були винесені декілька рішень проти України, цього року на велику суму - 5 млн євро. Тому (загальна) сума дуже значна", - сказала уповноважена.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.