МЗС відкликає скандального консула, який захищав диктатуру Януковича

Вівторок, 23 вересня 2014, 10:39

Міністерство закордонних справ вже розпочало процедуру відкликання з посади генерального консула України в Барселоні, який став відомим через підтримку "законів про диктатуру" від 16 січня.

Про це в коментарі Європейській правді заявив речник МЗС Євген Перебийніс.

"Міністром Павлом Климкіним прийнято рішення про завершення роботи Олександра Хрипунова на посаді генерального консула України в Барселоні", - повідомив дипломат.

Публічний скандал, пов'язаний із позицією Хрипунова, триває вже понад півроку. Напередодні він знову набув розголосу. Європейська правда повідомляла з посиланням на ефір телепрограми "Схеми", що генконсул знову встав на захист законів від 16 січня, які де-факто встановлювали диктатуру в країні.

Перебийніс не назвав точну дату повернення дипломата до України, пояснивши, що процес забере деякий час, протягом якого Хрипунов представлятиме державу в своєму консульському окрузі.

"При завершенні закордонного відрядження проходить певна процедура, зокрема, керівники дипустанов мають провести низку прощальних зустрічей. Як правило, це забирає нетривалий період, менше місяця", - пояснив речник.

Варто зазначити, що МЗС має в розпорядженні процедуру термінового відкликання дипломатів, але в даному разі її, очевидно, не було задіяно. Приміром, за часів Януковича генконсулу в Стамбулі Богдану Яременку (який розкритикував дії силовиків на Майдані) дали лише тиждень на завершальні процедури.

Згідно з чинним законодавством, відкликаний дипломат повертається у центральний апарат МЗС.

Однак Євген Перебийніс зазначає, що позиція скандального консула матиме вплив на його подальшу кар'єру.

"Як вам відомо, вже прийнято закон про люстрацію, згідно з яким буде братися до уваги також ця сторона. І тому, щойно закон набуде чинності, через це сито доведеться пройти не лише Хрипунову, але і всім дипломатам", - заявив Перебийніс.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.