У ЄС небагато інструментів тиску на Росію - Ромпей

Середа, 24 вересня 2014, 14:51

У Європейського союзу не так багато інструментів, щоб здійснювати тиск на Росію.

Про це заявив президент Європейської ради Херман ван Ромпей під час свого виступу в Прінстонському університеті, повідомляє УНІАН.

"Це успіх, що Україна, колишня країна Радянського союзу, хоче з нами більш тісних зв’язків. Нам також відомо про спротив цьому з боку Росії. У нас не так багато інструментів, щоб здійснювати на них тиск, щоб зупинити дестабілізацію ситуації в Україні",  - відзначив він.

За словами Ромпея, у ЄС нема навіть наміру діяти із застосуванням військової сили.

"Санкції для нас – це інструмент, щоб привести їх за стіл переговорів та вести серйозні переговори", - наголосив він.

При цьому високопосадовець зауважив, що режим санкцій "не працює негайно, для цього потрібен певний час".

"Наша мета – не завдати шкоди російському народу, але у нас немає інших інструментів, щоб чітко показати, що для нас анексія Криму, дестабілізація України неприйнятні", - заявив Ромпей. 

Президент Європейської ради наголосив: в ЄС вважають, що ці санкції зараз завдають удару по російській економіці, а "більш позитивний розвиток (в Україні) за останні тижні також є результатом режиму санкцій".

"Ми не можемо оцінити (ефект дії) санкцій за два місяці, три чи навіть чотири. Але вони вже штовхають їх за стіл переговорів. Наша мета – не конфронтація з Росією, але мати сучасну, відкриту, демократичну Україну, яка має добрі відносини з Росією", - підкреслив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.