Країни ЄС можуть бойкотувати форум в Італії через Путіна - ЗМІ

Середа, 24 вересня 2014, 15:23

Низка країн ЄС можуть бойкотувати форум Європа-Азія (ASEM), якщо на нього приїде російський президент.

Про це пише італійська газета La Repubblica.

Зокрема, мова йде про країни Східної Європи та Балтії.

Як повідомляє ADNKRONOS, своїм бажанням взяти участь у форумі  в умовах "холодної війни між РФ та Заходом" Путін здивував європейців.

Участь російського лідера, зокрема, підтвердив італійський урядовець.

Одні країни ЄС побоюються, що президент Росії використовуватиме можливість вирватися з міжнародної ізоляції, в якій знаходиться, тоді як інші висловлюють оптимізм, сподіваючись, що цей жест Путіна може призвести до відновлення конструктивного діалогу з Росією.

В той час як Німеччина є однією з небагатьох країн, що не проти присутності президента РФ на форумі, більшість країн Східної Європи та Балтії категорично не хочуть бачити Путіна серед учасників, повідомляє видання.

Ситуація є настільки серйозною, що Брюссель вислав конфіденційне повідомлення країнам-членам Євросоюзу, повідомляє La Repubblica.

"Повідомте нам, яким чином краще владнати присутність Путіна на форумі", - йдеться у тексті повідомлення.

Видання також зазначає, що одним з учасників форуму буде Малайзія, чий літак був збитий в небі над Донбасом проросійським сепаратистами.

Як зазначає La Repubblica, раніше Польща та прибалтійські держави гостро засудили главу італійського МЗС Федеріку Могеріні, коли вона у липні цього року підтвердила вислане Путіну ще восени минулого року запрошення взяти участь в ASEM.

Це теж було однією з причин, чому ці країни блокували призначення Могеріні на посаду верховного представника ЄС із закордонних справ та безпеки.

Аби залагодити ситуацію, російська сторона пізніше повідомила, що замість Путіна приїде прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, але тепер змінила свою позицію.

Планується, що у форумі, який відбудеться 16-17 жовтня у Мілані, мають взяти участь 55 глав держав та урядів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.