ЄК підтвердила вимоги Путіна про перегляд асоціації. Брюссель не виконуватиме їх

П'ятниця, 26 вересня 2014, 13:59

Речниця президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу Піа Аренкільде Хансен підтвердила інформацію ЗМІ щодо отримання комісією листа від президента РФ Володимира Путіна, в якому він вимагає змінити текст Угоди про асоціацію з Україною.

"Я підтверджую, що Баррозу отримав листа від президента Путіна і приймає рішення про те, як надати відповідь найкращим чином", - заявила речниця глави ЄС під час брифінгу в Брюсселі.

Речниця глави ЄК підтвердила також, що в листі йдеться про вимоги РФ щодо відмови України та Євросоюзу від виконання Угоди про асоціацію, хоча не стала наводити конкретних цитат з дипломатичного листування.

Як повідомляла "Європейська правда", раніше тези з даного листа опублікувало видання Financial Times.

Піа Аренкільде Хансен стверджує, що Росія не отримає згоди Брюсселя щодо зміни тексту Угоди, до того ж, Москва взагалі не має права впливати на цей документ.

"Асоціація – це двостороння угода. Тому для її зміни, так само, як і для зміни будь-якого іншого двостороннього документа, потрібно, щоб одна зі сторін-підписантів запропонувала такі зміни, а друга – погодилася з ними. ЄС жодним чином не відчуває потреби в таких змінах. Україна, звісно, вільна у виборі того, які у неї будуть бажання", - заявила речниця Баррозу.

Також відомо, що в даному листі Путін попередив Брюссель, що будь-який крок щодо зміни українських законів для адаптації їх до правил ЄС викличе заходи у відповідь з боку Росії.

Офіційно позиція ЄС щодо цього буде доведена до Росії пізніше, коли ЄС завершить внутрішню процедуру щодо підготовки до тимчасового застосування угоди. "Після того, як це відтермінування буде затверджено країнами-членами, ми будемо вести переговори з РФ", - зазначила Аренкільде Хансен.

Очікується, що Рада ЄС ухвалить необхідне рішення в понеділок 29 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.