Президент Чехії: Україні потрібні вибори, а не Майдан. Там – громадянська війна

П'ятниця, 10 жовтня 2014, 09:49

Чеський лідер Мілош Земан вчергове виступив з низкою резонансних заяв щодо України.

Як повідомляє чеське видання iDnes, в четвер у німецькому місті Лейпциг Земан взяв участь в урочистих заходах, присвячених 25-річчю падіння комуністичного режиму в Німеччині, де прокоментував ситуацію в Україні.

За словами чеського президента, Україні потрібні "вибори, а не Майдан".

"Майдан – це не вільні вибори. Майдан – це просто демонстрація на площі, а демонстрацій в Україні було немало, з різними вимогами... Отже, тепер ми сподіваємося побачити підсумки вільних виборів", - зазначив він.

Як повідомляла "Європейська правда", Земан не вперше виступає з критичними заявами щодо української революції. Раніше він називав Майдан "лігвом бандерівців".

Також у Лейпцигу президент Чехії знову заявив, що вважає події на сході України "громадянською війною", запевнивши, що його думку поділяють інші європейські політики, зокрема колишній державний секретар США Генрі Кіссинджер та екс-глава МЗС Німеччини Ганс-Дітрих Геншер.

"Наші погляди на ситуацію в Україні збігаються, і їх можна підсумувати однією фразою: те, що відбувається в Україні, переважно є громадянською війною", - запевнив він журналістів. Водночас заяв Кіссинджера та Геншера з цього приводу наразі не оприлюднено.

Зазначимо, що така позиція Земана раніше викликала критику в ЄС, оскільки Євросоюз офіційно визнає військове втручання Росії.

Президент Чехії відреагував на це, зазначивши, що навіть за умови закордонної військової підтримки сторін події можуть розцінюватися як громадянська війна, та провів аналогію із війною в Іспаніі в 30-х роках минулого сторіччя.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", чеські ЗМІ звинувачують Земана у надто тісних зв'язках з Росією. Публікувалися навіть дані, що він отримував допомогу від наближених до Кремля олігархів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.